Društvo

POSLOVI KOJI SU DOŽIVJELI POTPUNI KRAH OVE GODINE

Autor Adela Mulić

Pandemija COVID-19 uticala je znatno na ekonomsku situaciju u Crnoj Gori. Poslovi koji su doživjeli potpuni krah ove godine jesu turističke i rent a car agencije, kao i noćni klubovi, uz mnoge druge agencije zadužene za organizaciju i dekoraciju proslava.

Ilustracija
Izvor: MONDO

Turističke agencije su jedne od najvećih žrtava pandemije COVID-19 koja je otežala njihovo poslovanje, što se odrazilo na procjenu rizika i visinu troškova u postupku izdavanja garancija putovanja.

Popričali smo sa vlasnikom agencije "Elite Travel", Nemanjom Đurišićem, koji je za MONDO istakao koliko je njegova agencija pogođena čitavom situacijom sa koronavirusom, da su prinuđeni da kancelariju zatvore na duže vrijeme, i odluče se na rad od kuće.

"Situacija sa virusom je nažalost najviše uticala na rad turističkih agencija. Imali smo manji broj izleta kroz Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, i Albaniju, ali zbog čitave situacije i pooštravanjem mjera od strane NKT-a ne postoje više adekvatni uslovi za organizaciju putovanja", kazao je vlasnik agencije, Nemanja Đurišić.

Korona virus utiče na putovanja, a globalna pandemija virusa dovodi do zabrane letova, otkazivanja rezervacija smeštaja i opšteg pada aktivnosti.

"U odnosu na prošlu godinu situacija se itekako promijenila, samim tim što su mnoge zemlje uvele i određene mjere ulaska iz drugih država, kao i obavezno testiranja, dodatno je otežalo organizaciju individualnih putovanja," ističe za MONDO vlasnik agencije.

Agencije koje se bave najmom vozila se prilagođavaju situaciji u kojoj korona virus surovo mijenja navike življenja i rutine posla.

Razgovarali smo sa "Simeon rent a car" jednom od agencija za iznajmljivanje automobila u Podgorici, i saznali kako se ponašaju u pogledu negativnih poslovnih dešavanja zbog koronavirusa.

"Prilično smo promijenila sistem poslovanja. Rent a car industrija je usko povezana sa avio saobraćajem. Kao što znamo, avio saobraćaj je redukovan za nekih 60%, a i to aviona što leti ima nisku stopu popunjenosti. Turističke sezone gotovo da nije ni bilo. Kada sagledamo ova dva inputa dolazimo do zakljucka da je jedini cilj preživjeti i spremiti se za bolja vremena. Pad prometa za devet mjeseci u 2020. u odnosu na devet mjeseci u 2019. je bio 88%, tako da je sve jasno", - kazala je jedna od radnica rent a car agencije.

Mnoge druge agencije koje se bave iznajmljivanjem vozila, jednostavno moraju da se prilagode čitavoj situaciji u kojoj korona virus dominira kao tema.

"Mi i dalje radimo, poštujemo mjere NKT-a, uz naše internet preporuke, održavamo minimum poslovanja. Prilagodili smo poslovanje trenutnim trzišnim uslovima i prebacili se iskljucivo na online rezervacije vozila", ističe radnica za MONDO.

Pooštravanjem mjera i naredbom NKT-a, radi suzbijanja virusa u Crnoj Gori, rad noćnih klubova i diskoteka takođe nije moguć.

Jedan od menadžera diskoteke "Stefan Braun", Bojan Laković, u razgovoru za MONDO ističe:

"Nemamo nikakve dojave kad će nas pustiti da radimo, kako bi se reklo, pušteni smo niz vodu. Nikakve olakšice nismo dobili od države, jer nam i dalje dolaze računi od čistoće, deponije, doprinosa i ostalog. Pokušali smo da dobijemo odgovor i od NKT-a i od gradonačelnika Podgorice ali i za to smo uskraćeni."