Društvo

ANKETA: ZARAŽENI KORONOM KRIJU KONTAKTE, da li biste ih vi prijavili?

Autor Gordana Bojanić

Osobe zaražene korona virusom nerado ili uopšte ne prijavlju svoje kontakte tvrdeći da ih nijesu ni imali! Šta vi kažete?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović, YouTube/Screenshot/MEDSimplified

Korona virus bukti u Crnoj Gori. Poslednjih mjeseci svakodnevno se registruje po nekoliko stotina novozaraženih, pa je u našoj zemlji trenutno preko 11 hiljada aktivnih slučajeva infekcije. Od početka godine zaraženo je preko 33 hiljadi ljudi što našu zemlju stavlja u sam vrh po broju oboljelih na milion stanovnika u svijetu.

Institut za javno zdravlje poziva građane na odgovornost, kako prema sebi tako i prema drugima, a u ranijim obraćanjima iz te institucije su kazali da osobe kod kojih se potvrdi prisustvo virusa nevoljno prijavljuju svoje kontakte ili ih uopšte ne prijavljuju.

Prema njihovim riječima, zaraženi kriju kontakte, pa je bilo slučajeva da epidemiolozima tvrde da ih uopšte nijesu ni imali! Iako donekle svjesni da mogu dovesti u opasnost druge, mnogi se ipak odlučuje da ne postupe društveno odgovorno i ne prijave sve svoje kontakte, a razlozi su brojni. Jedni misle da drugima tako čine uslugu, drugi opet vjeruju da taj kontakt nije bio takav da bi se prenio virus.

Ako se usvoji model koji se primjenjuje u nekim evropskim zemljama, a koji razmatra i Crna Gora, da zaraženi sami obavještavaju svoje kontakte o infekciji, a da to ne čine epidemiolozi kao što je sada slučaj, vrlo je vjerovatno da će broj onih koji zbog kontakta sa zaraženim moraju u izolaciju, biti mnogo manji.

Podsjećamo da je potencijalni zaraženi osoba koja je imala kontakt na rastojanju manjim od 1 metra u zatvorenom prostoru sa osobom koja je inficirana novim korona virusom. Takođe, kontakt je i osoba koja je putovala zajedno sa osobom inficiranom virusom u bilo kom prevoznom sredstvu ili boravila u istom domaćinstvu sa inficiranom osobom u tokom perioda od 14 dana prije pojave simptoma kod zaražene osobe.

Šta mislite o ovoj temi recite nam u komentarima i glasajte u našoj anketi:

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt