Društvo

Novčane kazne pokazale se kao najbolje mjere

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Za dva mjeseca 2018. kažnjena su 832 osobe, a za deset mjeseci ove godine Komunalna policija napisala je 3.223 prekršajna naloga, što je za oko šest hiljada manje u odnosu na prošlu godinu, piše Dan.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Postupanje po zakonskim pravilima od strane Komunalne policije u Nikšiću u poslednjem periodu daje rezultate kada je u pitanju saobraćajna kultura u gradu, navodi Dan.

Nepropisno parkiranje, zauzimanje vozilom javnih površina ili parkinga za osobe sa invaliditetom (OSI) i slično samo su neke od stavki za koje su od novembra 2018. godine Nikšićani morali da plaćaju kazne.

„Udar na džep“ pokazao se kao najbolja mjera, pa je u odnosu na prošlu u ovoj godini smanjen broj prekršajnih naloga.

“Aktivnosti koje preduzimamo svakako da daju rezultate. O tome govori i broj prijava koje su izdate prošle godine i tokom deset mjeseci ove. Umanjenju broja prekršajnih prijava ove godine doprinije la je i aktuelna situacija povodom pandemije korona virusa”, kazao je načelnik Komunalne policije Novica Milović koji je rukovođenje tom službom preuzeo u novembru 2018. godine.

U ovoj godini najviše, odnosno 995 prijava, bilo je zbog zaustavljanja i parkiranja na mjestima gdje je to zabranjeno i saobraćajnim znakom označeno, ističe Dan.

Najčešće su ti prekršaji počinjeni u dijelu kod poslovnice CKB banke i na potezu od kraja Karađorđeve pa do ulaska u Ulicu Novaka Ramova. Na drugom mjestu su prekršaji za parkiranje po trotoarima i po tom osnovu bilo je 969 naloga.

Nikšićani su neodgovorni i kada je u pitanju parkiranje na pješačkim prelazima, pa je zbog toga kažnjeno njih 369. U izvještajnom periodu, kaže Milović, izdato je 78 prekršajni prijava zbog parkiranja na raskrsnicama, 49 zbog parkiranja na sređenim ili nesređenim površinama, po 28 zbog parkiranja na autobuskim stajalištima i trgu, a 25 lica je dobilo prekršajni nalog jer su parkiranjem svog vozila nekom zatvorili prolaz. Milović kaže da su za navedene prekršaje propisane novčane kazne u iznosu od 60 eura, naglašava Dan.

“Ukoliko lice koje je dobilo prekršajni nalog propisanu kaznu plati u roku od osam dana od dana izdavanja, onda je iznos smanjen i iznosi 40 eura. Prema našem dosadašnjem iskustvu, ljudi uglavnom u tom roku plaćaju. Ima, naravno, i onih koji to ne rade, a onda slijedi prinudna naplata”, ističe Milović.

Kazna za parkiranje na sređenom ili nesređom prostoru i javnim površinama je 20 eura, a ukoliko se plati u roku od osam dana iznosi 13,90 eura.

OSI da označe svoja vozila

Komunalna policija i u narednom periodu posebnu pažnju će obratiti na zauzimanje parking mjesta namijenjenih osobama sa invaliditetom (OSI). Na području grada lokalni Parking servis u tri zone ima blizu hiljadu naplatnih parking mjesta, od kojih je oko 60 označeno da su za OSI. Milović je istakao da su zbog parkiranja na mjestima koja su namijenjena za OSI za deset mjeseci ove godine izdali 669 prekršajnih naloga. Prošle godine broj tih prekršaja bio je skoro trostruko veći i iznosio je 1.808. Dešavalo se da među kažnjenima, kazali su za Dan iz pojedinih udruženja 0SI, budu upravo ta lica, a razlog je što na svojim vozilima, na vidnom mjestu, nemaju istaknutu određenju naljepnicu, pa ih upozoravaju da u narednom periodu o tome vode računa, zaključuje Dan.