Društvo

Na Deponiji počeo sa radom sistem sakupljanja i spaljivanja biogasa iz treće sanitarne kade

Autor Ana Božović

Danas je počeo sa radom sistem sakupljanja i spaljivanja biogasa iz treće sanitarne kade na Deponiji “Livade”.

Izvor: Glavni grad Podgorica

"Realizacija ovog projekta je još jedna potvrda kontinuiranog ulaganja Deponije Glavnog grada kada je u pitanju zaštita životne sredine. Primarni cilj je trajno i bezbjedno deponovanje otpada i sprječavanje zagađenja okoline, kako bi se dodatno doprinijelo unapređenju kvaliteta života građana Podgorice", saopšteno je iz Glavnog grada.

Kaptacijom biogasa na sanitarnim kadama 1, 2 i 3 , uz sistem kontrolisanog spaljivanja deponijskog gasa u takozvanoj baklji, ispoštovani su najveći ekološki standardi o zaštiti zemljišta, podzemnih voda i vazduha koji su propisani direktivama EU za ove vrste objekata.

Sakupljanje biogasa vrši se perforiranim cijevima putem aspiratora, odnosno uređaja za usisavanje deponijskog gasa iz tijela sanitarne kade, a kvalitet i sastav gasa kontinuirano se prati putem gasnog analizatora.

"Isporuku i ugradnju opreme za kaptaciju deponijskog biogasa na sanitarnoj kadi 3 u Deponiji “Livade”, obavila je firma Indel Inženjering d.o.o. Podgorica", navodi se u saopštenju.

Vrijednost ove javne nabavke iznosi 34.881 eura, a sredstva su obezbijeđena iz redovnog poslovanja ovog privrednog društva.