Društvo

SDT dostavlja ambasadama zapadnih država odgovor Tužilaštvu Srbije

Autor Ana Božović Izvor Antena M

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore dostaviće danas ili narednih dana ambasadama zapadnih država svoj odgovor na dopis Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije, piše Antena M

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

U odgovoru Milivoja Katnića srpskom kolegi Mladenu Nenadiću objelodanjen je niz izuzetno važnih i dosad nepoznatih činjenica o pripremi krivičnih djela koja su 2016. trebalo da dovedu do nasilne smjene vlasti u Crnoj Gori.

Prevod odgovora, napisanog na jedanaest stranica, na engleski, njemački i francuski jezik završen je za vikend.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore, podsjetimo, optužio je Nenadića da se, ometajući dokazivanje, grubo umiješao u krivični predmet koji se vodi pred nadležnim državnim organima Crne Gore.

Između ostalog, Katnić tvrdi da je dokazni materijal o planiranju ubistva Mila Đukanovići i državnom udaru u Crnoj Gori 2016. dat šefu svih bezbjednosnih službi Rusije Nikolaju Patruševu, kad se iznenada obreo u Beogradu, iako je bilo dogovoreno da bude predat crnogorskom SDT.

Uzimanja obavještenja od Mirka Velimirovića, pravnosnažno osuđenog u krivičnom postupku „terorizam u pokušaju“, predstavlja presedan koji jasno pokazuje namjeru miješanja u krivični postupak koji se vodi pred nadležnim sudom druge države, ocijenio je nedavno glavni specijalni tuižilac Milivoje Katnić.

On je u odgovoru na dopis Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, koje je dostavilo prepis službene bilješke o obavještenju prikupljenom od Velimirovića, ocijenio da se, ometajući dokazivanje, srpsko Tužilaštvo grubo umiješalo u krivični predmet koji se vodi pred nadležnim državnim organima Crne Gore.

„Vaš posljednji postupak uzimanja obavještenja u svojstvu građanina od pravnosnažno osuđenog Velimirovića u krivičnom postupku „terorizam u pokušaju“, predstavlja presedan koji jasno pokazuje namjeru miješanja u krivični postupak koji se vodi pred nadležnim sudom druge države“, kazao je ranije Katnić.