Društvo

ZBOG ČEGA NE OPADA BROJ ZARAŽENIH? DA LI NAROD KRŠI MJERE ILI MJERE NE DAJU REZULTATE!? (ANKETA)

Autor Adela Mulić

Kako broj zaraženih u Crnoj Gori neprestano raste, jedni za to krive izostanak reakcije na masovne skupove koji su se održavali prethodnih mjeseci, dok drugi krive građane koji se ne pridržavaju svih propisanih mjera.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović, YouTube/Screenshot/MEDSimplified

Tokom prvog perioda epidemije na snazi su bile stroge mjere i zabrane. Najdrastičniji primjer bio je uvođenje policijskog časa u svim opštinama, zatvaranje svih ugostiteljskih objekata i kompanija, ograničeno kretanje i zabrana okupljanja na svim javnim mjestima.

Na kraju, Crna Gora se izjasnila kao prva zemlja u Evropi koja je postala “corona free”. Bila je to velika priča, o još većem uspjehu jedne male države. Ali, da li je to baš tako bilo?

Narod se opustio, vratio se brzo svom normalnom životu, kakav je i ranije bio.

Popuštanjem restrikcija i normalizovanjem kretanja stanovništva, a zatim i održavanjem masovnih skupova, došlo je do druog talasa koronavirusa koji je izazvao još gore stanje u državi.

Organizacija treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti u fitnes centrima, kao i boravak u kafićima smatrao se novim žarištem, međutim iako su bili na udaru, ispostavilo se da oni poštuju sve mjere bezbijednosti. Redovni treninzi, fizička aktivnost i rad na poboljšanju imuniteta, je nešto što pomaže pri samoj zaštiti građana.

Ljudi se uglavnom pridržavaju svih mjera, ali polako postaju umorni oko situacije koja se stvorila zbog koronavirusa, cijeli svijet je stao, narodu je dosadilo obavezno nošenje maski sa sobom, ostajanje u konstatntom strahu, i slušanje novih mjera,  jer za sada adekvatnog rješenja još uvijek nema.

Postoji i granica ljudskih sloboda koju ne valja preći, jer ni to ne predstavlja nikakvo rješenje za suzbijanje padnemije. Mnogi sa razlogom strahuju da zatvaranje velikih segmenata društva nije dobro niti održivo, društvena i ekonomska šteta bile bi tek katastrofalne ako se sve nastavi.

Svijetu  je potrebno drugo rješenje, neka „izlazna strategija" - način da se ukinu ograničenja i da se sve vrati u normalu.

A ko griješi tu, da li građani koji krše mjere ili su ipak mjere te koje ne donose rezultate?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt