Društvo

KAVARIĆ: Vakcina za sezonski grip ima, ali strogo po indikaciji izabranih ljekara

Autor Ana Božović Izvor Standard

Vakcina za sezonski grip u domovima zdravlja u Podgorici još uvijek ima, ali strogo po indikacijama izabranih ljekara, saopštio je u razgovoru za portal Standard direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Portal Standard kontaktirao je doktora Kavarića nakon žalbi da nema vakcina, koje su stigle na našu adresu od strane građana iz Tuzi i Zete.

Direktor Doma zdravlja Podgorica ističe da su svi koji su došli i imali zakazano, primili vakcinu.

Nabavljeno je onoliko vakcina koliko je preporučio Institut za javno zdravlje. Zbog čuvanja doma zdravlja vakcina se ne daje u njemu nego imaju određene lokacije, a može se zakazati preko određenih izabranih ljekara. Oni koji su po indikaciji, ne po željama nego indikaciji primiće vakcinu. U tu grupu spadaju ljudi preko 65 godina, hroničari, zdravstveni radnici“, rekao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, građani imaju priliku da vakcinu zakažu preko ljekara i brojeva telefona koji su namijenjeni za to.

On je istakao da je sezona vakcinacije ove godine trajala kraće.

“To je potpuno razumljivo, jer je interesovanje korisnika kojima je preporučena ove godine posebno bilo naglašeno zbog epidemiološke situacije“, rekao je za Standard Kavarić.

Kako dodaje, vakcinacija za djecu se obavlja redovno.

Podsjećamo, Crna Gora je ove godine raspolagala sa 31.000 doza vakcina, što je 40 odsto više nego godinu ranije, a domovi zdravlja su dobili količine vakcina shodno broju stanovnika u određenom gradu.