Društvo

O UVOĐENJU STROŽIJIH MJERA NAKON PRESJEKA U SUBOTU: "Nevoljno, ali ako nema drugog izlaza, ići ćemo sa tim”

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

Doktor Senad Begić, pomoćnik direktora IJZ, odgovarajući na pitanja novinara o mogućem pooštravanju mjera i zatvaranju Podgorice o kojem se priča, kaže da će sačekati presjek u subotu ujutro i u zavisnosti od informacija sa terena odlučiti o uvođenju strožijih mjera.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

“Pratimo epidemiološku situaciju. Nedjeljni presjek, tj 14-dnevni, je planiran za subotu ujutru. Ako informacije koje dobijemo sa terena, budu ukazivale na ono što smo imali zadnjih dana, ako se nastavi sa pristizanjem informacija koje ukazuju na jasno nepoštovanje trenutno donešenih mjera, mislim da je svima jasno da moramo ići sa strožijim mjerama. Apsolutno nevoljno, jer nikome nije lako, ali ako nema drugog izlaza, kao što mislimo da nema, onda ćemo ići sa tim”, jasan je Begić, piše Standard.

Kako dodaje, i raniji setovi mjera su bili oročeni, “ali to nas nije sprečavalo da u trenucima kada smo vidjeli da epidemiološka situacija ne ide na ruku, da uradimo i vanredni presjek stanja i donesemo i predložimo vanredni set mjera”, navodi Standard.

Ja sam ljekar, nemam pravo da odustanem.

Begić je kazao i da je on ljekar epidemiolog i da nema pravo da odustane, naglašava Standard.

“Ne samo ja. Svaki zaposleni u IJZ i u svakoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori nema pravo da odustane. Ovdje se ne radi o davanju legitimiteta. Ovdje se radi o strogom pridržavanju naših moralnih i etičkih obaveza da ne odustanemo. Ja neću odustati i siguran sam da niko u Institutu neće odustati. Koliko god imali snage, do poslednjeg atoma snage, mi ćemo se boriti”, ističe Begić.

On kaže i da apsolutno nikakve veze nema “da li će za 14 dana ovdje biti on ili neko drugi”, ističe Standard.

“Mjere će biti iste i mi ćemo morati, htjeli ili ne, da naučimo da živimo sa ovim virusom”, zaključuje Begić.