Društvo

KO ĆE NASLIJEDITI AMFILOHIJA: KIRILO ili JOANIKIJE?

Autor Gordana Bojanić Izvor Standard

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, te bivši vikarni episkop (zamjenik mitropolita) Kirilo Bojović, koji je sada južnoamerički episkop, spominju kao mogući nasljednici mitropolita Amfilohija.

Hram Hristovog vaskrsenja
Izvor: MONDO Crna Gora

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, bio je na čelu Mitropolije SPC u Crnoj Gori 30 godina, a sahranjen je 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Dan nakon njegove smrti za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji će ostati na toj funkciji do izbora novog mitropolita, koji kako je prethodno najavljeno, neće biti izabran prije maja 2021. godine, kada bi trebalo da bude održan Sabor SPC.

Mitropolita, kao i sve druge arhijereje, bira Sabor SPC pod predsedništvom patrijarha Irineja.

Ako nema apsolutne većine, glasa se između dvojice koji su imali najviše glasova, a ako se desi da broj glasova bude isti, odlučuje patrijarh.

Vladika Kirilo – teolog i matematičar

Prvi srpski Episkop za Južnu i Centralnu Ameriku g. Kirilo (Bojović) ustoličen je 2. septembra 2018. godine u hramu Roždestva Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu.

Među najmlađima po episkopskom stažu vladika Kirilo (Milan) Bojović je prvi episkop na tronu takođe najmlađe episkopije Srpske pravoslavne crkve, i to na južnoameričkom kontinentu.

Rođen je 1969. godine u Podgorici. Osnovnu i srednju školu je završio u Danilovgradu. Na prirodnomatematičkom fakultetu u Podgorici diplomirao 1992. godine, a magistrirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1996.

U periodu od 1998. do 1999. bio je na specijalizaciji na Univerzitetu „Lomonosov“- MGU u Moskvi.

Vladika Kirilo je teolog, doktor bogoslovlja i magistar prirodnomatematičkih nauka. Govori ruski, španski i engleski jezik.

Кrajem 2000. godine dao je otkaz na fakultetu u Podgorici. Zamonašio se 2004. godine, a 2005. upisao je Moskovsku pravoslavnu duhovnu akademiju, na kojoj je diplomirao 2008. i potom stekao doktorsku disertaciju na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Od 2009. godine, po odluci Svetog arhijerejskog sinoda, postavljen je za profesora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Za vikarnog episkopa mitropolita Amfilohija, Sabor SPC ga je izabrao 2016, a 2018. postavio za episkopa bueonosajreskog i južno-centralnoameričkog.

Vladika Joanikije – teolog i filozof

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović je rođen 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani).

Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 1990. godine.

Septembra 1992. godine postavljen je za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji, a 1995. godine unaprijeđen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa Budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasjedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sjedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog Episkopa budimljanskog Joanikija, te je 2002. godine izabran za Episkopa budimljansko-nikšićkog.

Pokrenuo je Eparhijski list „SVEVIĐE“ i izdavačku djelatnost u Eparhiji.

Do sada je bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.

Studije i članke iz oblasti bogoslovlja, istorije Srpske Pravoslavne Crkve i književnosti objavljuje u crkvenim časopisima i građanskoj periodici. Povodom dvadesetogodišnjice njegove arhijerejske službe (1999-2019) izišla je iz štampe njegova knjiga “Svjetlost svijetli u tami”.