Društvo

OPŠTINA GOLUBOVCI imenovala saobraćajnicu koja je granica sa opštinom TUZI

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Jedna od posljedica nerazgraničenja između Glavnog grada i Tuzi je davanje naziva ulica i brojeva po sopstvenom nastojanju jer ne postoji dokument u kome je navedeno kome šta pripada, piše Dan.

Izvor: MONDO/Vanja Rajović

Iz Opštine Golubovci kažu da je postavljanje naziva ulica i tablica sa brojevima izvršeno u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, nakon donošenja Odluke o naseljima i granicama naselja na teritoriji Golubovaca, kao Opštine u okviru Glavnog grada, ističe Dan.

“Dakle isključivo na svojoj teritoriji, pri čemu je indetifikovano 307 ulica i postavljeno 8.500 tablica sa brojevima stambenih i poslovnih objekata”, saopštili su iz Opštine Golubovci.

Iz Tuzi su rekli da se i oni rukovode zakonom po principu da se granice opštine poklapaju sa granicama katastarskih opština koje ulaze u njen sastav, navodi Dan.

Ulica između crkve Svetog Nikole i kapele koja je granica između Opštine Golubovci i Opštine Tuzi dobila je naziv XVIII ulica Mataguži. Kuće sa strane na kojoj se nalazi i crkva, dobile su brojeve, a postavili su ih nadležni iz Opštine Golubovci. Stanovnici ovog dijela, u kojem su uglavnom porodice Novaković i Đurović, kažu da bi voljeli da ostanu dio Mataguža, te očekuju da će nadležni ispoštovati njihovu volju iako su im imanja u KO Vranj.

“Ova ulica pripada Matagužima. Dobila je naziv XVIII ulica Mataguži i na mojoj kući je broj 5. Put vodi prema Vladnima do kuće predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja. Njegova kuća pripada Matagužima, odnosno Opštini Golubovci. Hoće li se to što mijenjati ne znam. Valjda će se dogovoriti šta kome pripada. Smatram da bi granica trebala da ide preko brda, pa će i teritoriju mijenjati, a onda se nadam da ćemo ostati dio Podgorice. Kapela i crkva mislim da će ostati Zeti”, kaže Špiro Novaković, mještanin.

Da dio gdje su im kuće katastarski pripada Vranju kaže i Ikonija Novaković.

“Ovaj dio gdje su nam kuće pripada KO Vranj, ali odavno se ovaj dio zove Mataguži. Kako će to završiti ne znam. Meni je svejedno kbme ćemo pripasti. Možda bi nam Tuzani nešto i dali, a ovi se mnogo ne okreću na nas”, kaže Novaković.

Na kući u kojoj živi Božidarka Đurović postavljen je broj 13.

“Ne znam da li su što riješili zvanično oko granica, ali mi smo dobili naziv XVIII ulica Mataguži. Po katastru naše kuće pripadaju Vranju. Ranije smo tražili da granica bude ispod brda i da kuće ispod budu u Matagužima, a brdo vranjsko, ali što će biti ko zna. Crkva pripada Vranju, a kapela Matagužima. Mada to ne valjarazdvajati i treba sve da ostane Matagužima”, rekla je Đurović.

Ulica na koju izlazi XVIII ulica Mataguži zove se Ulica Golubovci Mataguži, a onda se pravo nastavlja druga u kojoj je kuća Đeljošaja. Na njoj je broj pet, ali table sa nazivom ulice nema. Na taj način, samo brojevima, ne i tablama sa nazivima ulice, obilježavane su ulice kroz Opštinu Tuzi.

Član izvršnog odbora DPS-a Tuzi Radovan Nikčević zalaže se da crkva pripadne Opštini Tuzi, jer je kako tvrdi uvije bila vranjska.

“Groblje i crkva pripadaju Vranju. Novakovići po granici pripadaju Vranju, ali mi smo htjeli da pomjerimo granicu iza njihovih kuća da bi oni pripadali Zeti. Ali to se još ne zna, jer je situacija oko granica zategnuta. Kako su dobili brojeve i naziv XVIII ulica Mataguži nije jasno i po meni nelegalno. Možda samo jer su sa biračkim mjestom tamo ili postoji neki dogovor između opština, za koji ja ne znam. Po katastru dio gdje je Nik Đeljošaj napravio kuću pripada Matagužima. Njegova kuća je u Matagužima. Ne znam ko je tamo kačio table”, kaže Nikčević.

Nik Đeljošaj nije želio da kaže u kojoj ulici mu je kuća ističući da je to njegova privatna stvar, naglašava Dan.

“Moja privatna kuća je privatna stvar moja i moje porodice. Gdje i kako je gradim je privatnost koju ću sačuvati za moju porodicu i nemam obavezu da javno objavim lokaciju gdje se ona nalazi. Sve što sam imao obavezu, obavjestio sam agenciju za antikorupciju za sve što posjedujem o sve što sam stekao je iz privatnog biznisa i mojim znojem i moje porodice. Imam dovoljno, a imao bih još više da se nijesam bavio politikom”, kaže Đeljošaj, zaključuje Dan.

Tagovi