Društvo

OTVORENI UGOSTITELJSKI OBJEKTI: Evo kako izgledaju sada, prema novim mjerama NKT-a (FOTO, VIDEO)

Autor Jovana Raičević

Jutros su i zvanično počeli sa radom ugostiteljski objekti, ali prema novim i restriktivnijim mjerama i preporukama NKT-a.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Naime, omogućen je rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom izuzev tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna.

Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba koji mogu biti za istim stolom je četiri, ali razmak mora biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova.

Međutim, vlasnici i menadžeri kafića nisu zadovoljni novim mjerama jer je, kako ističu, nemoguće sprovesti u djelo sve ono što NKT od njih zahtijeva. Jedan od menadžera kafića koji se nalazi u dijelu grada preko Morače, za MONDO objašnjava da oni nisu u stanju da ispune sve preporučene mjere u potpunosti:

"Najveći problem je pleksiglas koji je jako skup, još ga nismo nabavili pa tako naš lokal neće raditi unutra, radiće samo bašta. I baštu smo pokušali da uredimo prema razmaku koji se traži, međutim to jednostavno nije fizički moguće. Za tako nešto trebaju nam stolovi veličine dva metra, koje nemamo ni mi, a ni ostali objekti. Situacija je jako komplikovana."

Vlasnik jedne kafeterije na Rimskom trgu za MONDO ističe da su ugostitelji i dalje u lošoj situaciji i da im nove mjere dodatno otežavaju i onako teške uslove za rad:

"Zaista ne umijem da procijenim da li je bolje da je objekat ostao zatvoren, ili što je otvoren na ovakav način. Nabaviti pleksiglas prvi je i glavni problem i zbog cijene i zbog izvodljivosti. Naš objekat unutra je jako mali. Zatim, bašta i razmak koji je NKT zamislio fizički nije izvodljiv. Mi smo se odlučili da za stolom mogu da sjede samo dvoje, kao i ranije, upravo zbog razmaka."

On naglašava da odgovornost leži u svima nama kao pojedincima, ne samo ugostiteljima i dodaje kako bi nadležni trebali da pojačaju kontrolu u pogledu sprovođenja mjera kod samih građana: "Svi mi ugostitelji, kao i ostali privrednici, od samog početka epidemije se pridržavamo svih preporuka i mjera. Postoje građani koji sami ne poštuju mjere, i pored naših silnih upozorenja. Inspekcija u tim slučajevima kažnjava nas, a ne njih. Zašto? Po kojem kriterijumu se kažnjavamo mi kao ugostitelji, a ne pojedinac koji otvoreno ne poštuje mjere."

Evo kako jutros izgledaju bašte ugostiteljskih objekata: