Društvo

PAD PROMETA U TAKSI PREVOZU: Taksistima pazari smanjeni i za 80 odsto

Autor Ana Božović Izvor Dan

Zatvaranje ugostiteljskih objekata i škola, uvođenje zabrane kretanja i opšta kriza dovelo je do toga da pada prometa u taksi prevozu pa su pazari u pojedinim taksi firmama smanjeni od 50 pa do 80 odsto, piše Dan

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Kako piše Dan, taksisti poručuju da ukoliko se ova situacija nastavi da taksi prevozu prijeti gašenje.

“Situacija je katastrofalna i ovo ne vodi ničemu. U mojoj firmi pazari su se smanjili za 80 odsto, neki radnici su već napustili posao i traže bolje. Zatvorene su škole, ugostiteljski objekti. Zabranu kretanja mi bismo nekako i preboljeli ali preko dana nema mušterija. Ne znam što znači jednom butiku gdje mu svaki drugi, treći dan uđe mušterija, ili taksisti kojem svaka dva, tri sata uđe putnik. Sa virusom ćemo morati da živimo i smatram da treba da se pridržavamo mjera, a da nadležni pojačaju kontrole”, navodi Novica Kovačević, vlasnik Luks taksija.

On navodi da ne očekuju pomoć od nadležnih organa jer je nisu dobili ni prošlog puta kada su je tražili.

“Kada smo ranije tražili pomoć nadležni su imali uslove. Uslovljavati nekog u ovom vremenu je loše. Oni ne gledaju koliko je ko dao ovom društvu, već nađu neku stavku koja nije ispunjena i onda kažu da ne mogu pomoći, da ne možemo dobiti subvenciju. Skoro smo došli do situacije da se taksi ugasi jer se po ovim uslovima teško može raditi”, navodi Kovačević.

Da je ponovno zatvaranje ugostiteljskih objekata i škola uticalo na poslovanje tvrdi i Danilo Pejović, vlasnik Ekskluziva.

“Pazari su nam loši i trenutno ne možemo da izbijemo troškove. Od kada se pojavila korona posao je postao nerentabilan. Sada kada su lokali zatvoreni dodatno je pojačan manjak u našoj kasi, a pazari su nam manji i preko 50 odsto. Vozači su počeli da daju otkaze i trenutno je teško naći taksi vozača jer nema dovoljno posla, neće niko da rizikuje da sjedi osam sati za volanom, da vozi pod maskom i da strahuje da se ne zarazi. Veliki broj vozila nam je parkiran”, navodi Pejović.

I Saša Đurović, iz Lider taksija, navodi da je su pazari tanji za 50 odsto.

“Mi još uvijek nijesmo tražili pomoć a sumnjamo da bi je i dobili. Situacija je teška, poslovanje nam je sa minusom. Sada imamo oko 50 zaposlenih, a šta ćemo da radimo ako se ova situacija nastavi, ne znam”, navodi Đurović.

Tagovi