Društvo

SIMOVIĆ PODNIO OSTAVKU, OVO SU NOVE MJERE!

Autor Gordana Bojanić

U cijeloj Crnoj Gori od nedjelje važe nove epidemiološke mjere

Izvor: Vlad Crne Gore

Mjere koje važe od 16. novembra:

1. Zabrana kretanja od 21 do pet sati, uz izuzetke - obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi,

2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru,

3. Zabrana teritorija kretanja van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć, izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi,

4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja),

5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika,

6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od sedam do 20 časova. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera,

7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova,

8. Rad fitnes centara za rekreativce - uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni,

9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za lica koji nisu članovi istog domaćinstva.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), a tu funkciju ponovo će obavljati ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović je na konferenciji za novinare kazao da je Simović dao veliki doprinos i vrlo profesionalno i posvećeno bio prvi među jednakima u NKT-u.

"Do formiranja nove Vlade članovi NKT radiće predano, kao i do sada, poštujući epidemiološki trenutak", rekao je Hrapović.

"Od svih državnih organa, posebno od sudstva i tužilaštva, tražimo da im primjena mjera bude na vrhu prioriteta. Pozivamo lidere političkih partija da ličnim primjerom pokažu dosljedno poštovanje mjera", dodao je ministar.

"Situacija je složena i sama broja 8.828 aktivnih slučajeva govori dovoljno o ozbiljnosti", istakao je direktor IJZ Boban Mugoša.

"Ukoliko narednim danima ne primijetimo poboljšanje, mjere će biti još restriktivnije", naglasio je Mugoša.

"Privreda je i do sada bila jako odgovorna, naše službe su imale mogućnosti da na pravi način reaguju", saopštila je Sekulić i apelovala još jednom na poštovanje mjera.

"Za one koji ne budu poštovali mjere, a naročito u privredi, i te kako je važnja brza reakcija inspekcije, policije i tužilaštva. Ovo je najozbiljniji i posljednji pokušaj prije lockdown-a, kako bi sačuvali privredu", kazala je Sekulić.

Što se tiče trgovina i uslužnih djelatnosti, osim ugostiteljskih, ministarka je kazala da na snazi ostaju mjere koje su već definisane i odnose se na broj kupaca u objektu, na držanje distance.

"Novina je što je svaki objekat uslužne i tržišne djelatnosti obavezan da imenuje odgovorno lice i da na ulazu u taj objekat stoji ime i prezime tog odgovornog lica, koje je dužno da se mjere u tom objektu primjenjuju. Kad govorimo o ugostiteljima, razlika u odnosu na prethodnu definiciju mjera, je da se mjere jednako primjenjuju u cijeloj Crnoj Gori, nezavisno od broja oboljelih u opštini", saopštila je ona.

Možda ce vas zanimati

Škole bezbjedno mjesto

Na pitanje novinara o radu škola, Mugoša je kazao da su škole bezbjedno mjesto i da djeca treba da se vrate u škole, poštujući sistem "Semafor".

"Jedino u slučaju da uvedemo lockdown u cijeloj državi, onda bismo zatvorili škole", rekao je direktor IJZ.

Zamolio je roditelje da povedu računa o druženju djece prije dolaska u školu i nakon časova.

"Škole će funkcionisati na optimalan način, prije svega, da se najmlađima omogući da idu u školu i stiču znanje. Ukoliko se registruje veliki broj inficiranih nastavnika ili djece, škola bi se zatvorila", dodao je Mugoša.

Besmisleno tražiti krivca

Hrapović je, na pitanje novinara o odgovornima za trenutnu epidemiološku situaciju, kazao da je besmisleno tražiti krivca.

"IJZ i kompletan sistem jasno i precizno su donosili odluke u datom trenutku. Odgovornost je na svima nama, zašto ne poštujemo mjere", dodao je Hrapović.

Na pitanje o dugu u zdravstvenom sistemu, Hrapović je odgovorio da je to u nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje.

"Svaki cent za zdravstveni sistem je utrošen u skladu sa zakonom ove zemlje", kazao je Hrapović.

Isplaćeno preko 50 miliona subvencija

Sekulić je navela da je jako bitno da 9.000 ljudi koji u Crnoj Gori žive od ugostiteljstva, nastave da to čine.

"Osim sektora ugostiteljstva, Vlada vodi računa o kompletnoj privredi. Od početka epidemije, isplatili smo preko 50 miliona subvencija", kazala je ministarka.

Istakla je da su sektori različito pogođeni, proizvodnja i proizvodnja manje, a ugostiteljstvo i turizam više.

Hrapović je apelovao da se organizuje rad od kuće, smjenski rad, klizno radno vrijeme. Pozvao je i državne zvaničnike i političke lidere da pošalju poruke zdravstvenih vlasti, medicinskih radnika, ukažu na ozbiljnost situacije i pozovu na striktno poštovanje mjera.