Društvo

Kilibarda odlikovan "Medaljom za zasluge"

Autor Gordana Bojanić

Stariji vodnik I klase Vladimir Kilibarda odlikovan je medaljom za izvanredne performanse, stručnost i predanost, u okviru IX rotacije Vojske Crne Gore u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu.

Izvor: Vojska Crne Gore

Ceremoniji odlikovanja Kilibarde prisustvovao je i izaslanik odbrane SAD u Crnoj Gori, potpukovnik Robert Peri sa saradnicima.

Načelnik Generalštaba VCG, general major Dragutin Dakić čestitao je Kilibardi na dodijeljenom priznanju, koje je rezultat njegovog profesionalnog rada u misiji „Resolute Support“ u Avganistanu.

Dakić se zahvalio komandantu Oružanih snaga SAD-a komande misije u Avganistanu, koji su prepoznali i na pravi način vrednovali rezultate koje je Kilibarda ostvario tokom boravka u misiji „Odlučna podrška“. Podsjetio da brojna priznanja NATO partnera svjedoče o uspjesima naših pripadnika u međunarodnim misijama i operacijama.

“Današnji čin je dokaz da je Crna Gora i njena vojska pouzdan i posvećen saveznik, što predstavlja ponos ne samo za Vojsku Crne Gore, njenu Mornaricu i Ministarstvo odbrane, već za cijelu Crnu Goru” istakao je Dakić.

Stariji vodnik Kilibarda kazao je da će priznanje, kako je kazao, biti dodatan podstrek za još bolje i efikasnije izvršavanje zadataka.

„Medalja za zasluge” (Army Commendation Medal) predstavlja jedno od pet uporednih, granskih vojnih odlikovanja srednjeg ranga koje Sjedinjene Američke Države dodjeljuju prvenstveno pripadnicima Oružanih snaga SAD, ali i pripadnicima stranih oružanih snaga počev od 1962. godine, za djela junaštva, uzorna dostignuća, važnu i pohvalnu službu.