Društvo

ANKETA: DA LI VAM SE DOPADA BICIKLISTIČKI KORIDOR U CENTRU GRADA?

Autor Gordana Bojanić

Ulica Kralja Nikole uskoro će dobiti novi izgled. Pored sanacije kolovoza, ugradnje nove saobraćajne signalizacije u ovom dijelu grada dobićemo i novi biciklistički koridor!

Izvor: MONDO

Privode se kraju radovi na rekonstrukciji dijela Ulice Kralja Nikole, od raskrsnice sa Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, do raskrsnice sa Ulicama Bracana Bracanovića i Radosava Burića.

Tako će Glavni grad pored obnovljenog kolovoza, nove signalizacije, trotoara i slivnika, dobiti i novi biciklistički koridor. Desna kolovozna traka Ulice Kralja Nikole, na potezu od Hotela Hilton do raskrsnice sa ulicama Crnogorskih serdara i Bulevara Srđana Aleksića, biće oslobođena za bicikliste i odvojena od kolovoza zaštitnim stubićima.

Kako su pojasnili, plan je da se centralna gradska zona oslobodi saobraćaja, a u skorijom budućnosti gradiće se biciklistički koridor u dužini od nekoliko kilometara na potezu od zgrade Vodovoda do kružnog toka za skretanje ka aerodromu.

 Iz Glavnog grada su za MONDO objasnili da će Ulica Kralja Nikole nakon rekostrukcije biti mnogo funkcionalnija i bezbjednija za sve učesnike u saobraćaju.

"Izgradnjom staze saobraćaj neće biti usporeniji jer je desna strana Ulice Kralja Nikole gotovo uvijek je bila zauzeta nepropisno parkiranim automobilima. Ovo je neka nova praksa, urađen je plan urbane mobilnosti grada koji je Podgoricu definisao kao grad vrlo pogodan za bicikliste. Grad je ravan, ima preko 200 sunčanih dana u godini i došlo se do zaključka da u gradu treba da budu pristuni alternativni vidovi saobraćaja, a jedan od njih je biciklizam", saopštili su nam iz Glavnog grada.


Mnogi građani Podgorice burno su reagovali kada je u Ulici Ilije Plamenca umjesto jedne kolovozne trake izgrađen koridor za bicikliste. Smatrali su da je nebezbjedan za sve učesnike u saobraćaju, da se ne koristi u dovoljnoj mjeri, kao i da je prometna gradska ulica na ovaj način dodatno opterećena.

Istina, u toj ulici sada nema nepropisno parkiranih vozila, ali u Ulici Kralja Nikole sa lijeve strane kod zgrade "Metalke" iscrtana su parking mjesta!

Izvor: MONDO



U centru grada sada imamo sa jedne strane ulice koridor za bicikliste, sa druge strane obilježena parking mjesta, a na trotoaru još jednu biciklističku stazu!

Izvor: MONDO



Važno je napomenuti da je staza na trotoaru iscrtana ne tako davno i da je su za to utrošena određena materijlna sredstva.

Ulica Kralja Nikole definitivno će biti raj za bicikliste, a da li će biti i za pješake i vozače ostaje da se vidi.

Šta mislite o novom izgledu ulice recite nam u anketi:

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt