Društvo

AMBASADA SRBIJE: Odlažemo polaganje vijenca u Budvi, ali ne falsifikujemo istoriju

Autor Gordana Bojanić

Ambasada Srbije u Crnoj Gori odložila je polaganje vijenca na spomen ploču “srpskim oslobodiocima Budve”

Izvor: MONDO

Kako je saopšteno iz tog diplomatskog predstavništva, Ministarsvo vanjskih poslova Crne Gore sinoć je pozvalo ambasadora Vladimira Božovića na razgovor i saopštilo stav da polaganje vijenca na spomen ploču u Budvi smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocjenjuju je neprihvatljivom.

Kako navode, ambasada i Republika Srbija takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamjerne i netačne, "a naročito neutemeljene tvrdnje da je riječ o istorijskom falsifikatu".

"Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obilježi 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila - polaganjem vijenca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu. Na njoj piše: „Pokoljenja djela sude P.P. Njegoš, na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8.novembra 1918, postavlja Opština Budvanska“. Dakle, na ploči koja simbolizuje pobjedu, oslobođenje kao univerzalnu vrijednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu. Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavijestila Ministarsvo vanjskih poslova Crne Gore. Ministarsvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocjenjuju je neprihvatljivom. Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamjerne i netačne, a naročito neutemeljene tvrdnje da je riječ o istorijskom falsifikatu", saopšteno je iz Ambasade Srbije.

Oni su poručili da današnji dan treba da bude dan mira i pomirenja.

"Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja vijenca. Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obilježava u cijelom slobodarskom i civilizovanom svijetu", saopšteno je iz ambasade.

Budva Grupa građana se okupila ispred Starog grada
Izvor: Infobiro Montenegro