Društvo

U Herceg Novom NAPLAĆUJU TESTOVE, potrošili 300 besplatnih

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

U Herceg Novom je za samo pet dana potrošena količina od 300 gratis antigenskih testova te su u Domu zdravlja neophodne dodatne količine kupili kako bi obezbijedili kontinuitet u radu kovid ambulanti.

Izvor: Guliver/Getty Images/Juliano703

Od ponedjeljka građani koji dolaze na testiranje tu uslugu plaćaju 25 eura.

Iz kabineta direktora Doma zdravlja Radivoja Raška Božovića saopšteno je da je od 3. do 10. novembra u kovid ambulanti za djecu pregledano 33 djece od kojih je 25 testirano, sa osam pozitivnih rezultata.

“ U kovid ambulanti za odrasle je pregledano 350 pacijenata, urađeno je 325 testova, a 171 je imao pozitivan rezultat. U istom periodu su urađena 43 PCR testa, a bilo je 11 pozitivnih rezultata. Kod pacijenata sa sumnjom na pneumoniju urađeno je 37 radiografija pluća. Prema svim pregledanim pacijentima izabrani ljekari postupaju poštujući dostupne preporuke za dijagnozu i liječenje osoba sa dokazanom infekcijom ili sa sumnjom na kovid-19 infekciju”, navedeno je u saopštenju.

Navode da je registrovano više od 40 odsto pozitivnih rezultata, da je u ambulantama u tom periodu pregledan veliki broj pacijenata i da je broj pacijenata najavljenih za pregled bio značajan, te su se odlučili da kupe dodatnu količinu brzih testova po komercijalnoj cijeni. Ističu i da su tokom proteklih sedam dana uzimani brisevi za PCR testove po preporučenim indikacijama.

“Svi pozitivni rezultati testova urađenih u Domu zdravlja Herceg Novi, PCR i brzih antigenskih testova, su epidemiološki obrađeni i prijavljeni u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Prema evidenciji higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, 9. novembra na teritoriji opštine je 206 aktivnih slučajeva infekcije. Podaci o broju aktivnih slučajeva infekcije, broju pregleda u kovid ambulantama i broju testova ukazuju na ozbiljnost epidemiološke situacije u gradu”,kazali su iz Doma zdravlja Herceg Novi.

U OŠ „Orjenski batanjon“ inficirana dva nastavnika i đak

U Osnovnoj školi „Orjenski batanjon“ u Bijeloj dvoje nastavnika i jedan učenik pozitivni su na korona virus. Direktorica Jarmila Radović kaže da su u kolektivu do sada uspješno odolijevali pandemiji i svim problemima koji je prate.

“Dva nastavnika su na bolovanju. Jedan je dobio rješenje drugi još nije. Kratki serološki test potvrdio je kod tog drugog nastavnika da je pozitivan na koronu. Imamo i jednog učenika koji je, nažalost, dobio rješenje da je pozitivan. Još devet učenika je odsutno sa nastave za koje je potvrđeno da zbog slučajeva infekcije unutar porodice moraju biti izolovani”, kazala je Radović.