Društvo

MUP: Crnogorsko državljanstvo dobilo 445 osoba, na čekanju njih 686

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

U Crnoj Gori je od početka 2020. godine 445 osoba dobilo crnogorsko državljanstvo, dok je 13 zahtjeva odbijeno, saopšteno je Standardu iz Ministarstva unutrašnjih poslova, piše Standard.

Izvor: MONDO

Ministarstvo trenutno ima 686 ovakvih zahtjeva, navodi Standard.

Od tog broja 520 je zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo i izdato je 136 garancija da će lice steći državljanstvo, ako u roku od dvije godine od dana izdavanja, dostavi dokaz o otpustu iz državljanstva druge države.

U periodu od 1. januara 2020. do 30. oktobra iste godine, ukupno je pozitivno riješeno 445 zahtjeva, dok je u istom periodu odbijeno njih 13, ističe Standard.

“Najčešći razlog za odbijanje zahtjeva je da lice nema zakoniti i neprekidni boravak (pet godina ili deset godina stalnog nastanjenja), prije podnošenja zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, kao i postojanje smetnji iz razloga bezbjednosti Crne Gore”, kazali su Standardu iz MUP-a.

Nadležni organ je obavezan da odluku o sticanju i gubitku crnogorskog državljanstva donese u roku od jedne godine od dana pokretanja postupka.

Shodno članu 27 Zakona o crnogoskom državljanstvu o zahtjevu za utvrđivanje, sticanje i gubitak crnogorskog državljanstva, odlučuje nadležni organ – Ministarstvo unutrašnjih poslova, zaključuje Standard.