Društvo

APELOVAO NA GRAĐANE DA BUDU ODGOVORNI! Kavarić: Danas počinjemo da radimo brze antigenske testove

Autor Ana Božović Izvor Vijesti

Od 2. do 6. novembra, u tri kovid centra podgoričkog Doma zdravlja obrađeno je 5.912 pacijenata - osam odsto više nego sedmicu ranije, saopšteno je “Vijestima” iz te zdravstvene ustanove.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić “Vijestima” je kazao da su ljekari te ustanove u istom periodu ove sedmice uradili laboratorijske pretrage u Centru za laboratorijsku dijagnostiku za 1.659 pacijenata koji su pozitivni i sumnjivi na kovid i obavili 417 kućnih posjeta.

“U kućnim posjetama uzorkovano je 637 pacijenata i 1 022 pacijenta uzorkovano je u kovid centrima Doma zdravlja Podgorica. U Centru za radiološku dijagnostiku Doma zdravlja Podgorica obavljeno je 272 rendgen snimanja pluća kod pacijenata koji su pozitivni i sumnjivi na kovid-19”, saopštio je Kavarić.

On je najavio da će danas početi da rade brze antigenske testove, koji su sastavni dio dijagnostike na novi koronavirus i to po indikaciji izabranog ljekara.

“Testove koje smo dobili iskoristićemo na najracionalniji način, a svakako će umnogome pomoći ljekaru da donese odluku o daljem liječenju”.

Kavarić je apelovao na građane da budu odgovorni, shvate ozbiljnost situacije, poštuju propisane mjere, da u domove zdravlja dolaze samo u slučaju prijeke potrebe, kao i da strogo poštuju mjere samoizolacije.

“Podsjećamo da ukoliko imaju simptome koji upućuju na kovid infekciju, građani treba najprije da se jave izabranim doktorima Doma zdravlja Podgorica u dva kovid centar za odrasle u Tološima (kontakt telefon 067 071 846) i na Zlatici (kontakt telefon za odrasle 067 709 607), gdje se nalazi i kovid centar za djecu (telefoni za informacije i stručne konsultacije sa ljekarom pedijatrom su: 020/690 161 i 067 709 608)”.

Kavarić je poručio da “sva tri covid centra, nažalost, rade u punom kapacitetu”.

“Ukoliko građani imaju simptome, ukoliko imaju nekoga u porodici, među prijateljima za koga znaju da je već pod nadzorom ili su oni sami pod nadzorom, obavezno je da, pri dolasku u domove zdravlja prijave da su već pod nadzorom Instituta za javno zdravlje ili u samoizolaciji koju propisuje Zdravstveno-sanitarna inspekcija”.