Društvo

Montenegro Airlines prevezao 77 odsto manje putnika

Autor Ana Božović Izvor Pobjeda

Montenegro Airlines (MA) je za prvih devet mjeseci u svim kategorijama prevezao 123,45 hiljada putnika, što je 77,2 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštili su iz nacionalnog avio-prevoznika.

Izvor: MONDO

MA je za prvih devet mjeseci prošle godine prevezao 541,33 hiljade putnika.

Iz avio-kompanije su Pobjedi kazali da najveća ograničenja za putovanja predstavljaju zatvorene granice brojnih država, zabrana putovanja za građane Crne Gore prvenstveno ka državama EU, neophodni testovi za ulazak u mnoge države, kao i mjere karantina.

“Kompanija MA je u prvih devet mjeseci i pored svih napora, na letovima u redovnom saobraćaju ostvarila prosječan faktor popunjenosti od 55 odsto, za razliku od prošle godine, kada je u istom periodu ostvareno 72 odsto. Ako se uzmu u obzir i čarter letovi, na svim operativnim letovima MA je ove godine ostvario 54 odsto popunjenosti kabine, dok je prethodne iznosila 70 odsto”, kazali su iz MA.

Iz nacionalne avio-kompanije su naveli da je u toku oktobra, zbog smanjene tražnje, ostvaren još niži faktor popunjenosti redovnih letova od 43 odsto, za razliku od oktobra prošle godine kada je faktor popunjenosti kabine iznosio 71 odsto.

“To nedvosmisleno govori da komercijalno nijesmo zadovoljni ostvarenim rezultatima. Ali s druge strane bi istakli da smo odgovornim načinom rada, obavili društveni zadatak, a to je povezanost države sa svijetom”, rekli su iz MA.

Iz nacionalne avio-kompanije su naveli da je u toku prošle sedmice dodatno smanjena popunjenost letova i da je trend nepovoljan.

“Prosječna popunjenost na redovnim letovima je 41 odsto. Najveću popunjenost bilježimo na letovima za Pariz 59 odsto, zatim Frankfurt 48 odsto, Diseldorf 47 odsto, Beograd 45 odsto, dok je najniža popunjenost prethodne sedmice zabilježena na letovima za Cirih, samo 22 odsto”, precizirali su iz MA.

U prvih devet mjeseci najviše putnika je prevezeno na linijama ka Beogradu, iz Podgorice i Tivta, ukupno 64,13 hiljada, zatim ka Parizu 8,42 hiljade, Ljubljani 8,17 hiljada, Cirihu 7,57 hiljada i Frankfurtu 7,49 hiljada.

“Veliko interesovanje vlada za letove ka Moskvi i Sankt Peterburgu ka kojima ovog ljeta nije bilo saobraćaja, a u pitanju je tržište koje je prethodne decenije bilo drugo po brojnosti putnika”, rekli su iz MA.

Iz kompanije je saopšteno da u ovom trenutku i dalje nijesu otvorene granice ka svim državama gdje kompanija tradicionalno obavlja saobraćaj i to je najveće ograničenje za putovanje.

Prema riječima predstavnika MA, u manjoj mjeri, ali značajnu smetnju svakako predstavljaju i neophodni testovi za ulazak u mnoge države, kao i mjera karantina od deset do 14 dana čak i za državljane i lica sa boravkom u stranim zemljama za povratke iz Crne Gore.

Iz MA su saopštili da nakon otvaranja granica i ponovnog uspostavljanja saobraćaja početkom juna kompanija sprovodi niz mjera za zaštitu zdravlja putnika i zaposlenih.

Nakon odluke NKT-a o otvaranju granica početkom juna, MA je obnovio redovan saobraćaj ka 12 destinacija, od 17 planiranih i objavljenih u prodaji za ovu godinu.

“Nažalost, nijesmo uspjeli obnoviti letove ka Rusiji, za Moskvu i Sankt Peterburg, zbog zatvorenih granica Rusije ka Crnoj Gori, kao i za Lajpcig, Minhen i Lisabon jer je gotovo 100 odsto rezervacija otkazano, a putnici su bili mahom turistička klijentela”, dodali su iz MA.

Dodatno, zbog svih ograničenja, nacionalna avio-kompanija nije uspjela da obavi višemjesečne serije čarter letova ka Tel Avivu, Bratislavi, nešto kraće serije letova za Njemačku i Češku, kao ni za MA najznačajnije čarter letove, koje inače realizuju svakog vikenda, za jug Italije.

U MA se u narednom periodu nadaju otvaranju granice Rusije ka Crnoj Gori i obnavljanju saobraćaja ka Moskvi i Sankt Peterburgu.