Društvo

PROTEST U PODGORICI: Ugostitelji protiv zatvaranja, ali bez jasnog zaključka da li zatvaraju ili ne

Autor Ana Božović

Udruženja ugostitelja iz Podgorice, Tivta, Budve i Kotora danas su organizovali protest na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Izvor: MONDO/Adela Mulić

Predstavnik udrženja ugostitelja Nikola Buzdovan je rekao da su se ugostitelji okupili da izraze revolt prema novim mjerama NKT-a.

Oni su se zahvalili svim zdravstvenim i medicinskim radnicima, i kazali da među njima ugostiteljima imaju velike saveznike, a ne ljude koji im čine pune ruke posla.

"Držimo se isključio svih mjera i ponajmanje mi zadajemo posla zdravstvenim radnicima", kazali su na skupu.

"Na ovome skupu svi držimo distancu, bez kontakta smo i svi nosimo maske", kazali su.

"Smatramo da je ugostiteljstvo sastavni dio ekonomskog i zdravstvenog sistema i svakoga sistema naše države. Za nas je neprihvatljivo da na ovaj način budemo izopšteni tj. sjutra zatvoreni. Nijedan privredni subjekat ne može Novu godinu dočekati ako samo nas zatvorite. Poštovaćemo sve racionalne mjere, ali ovaj predlog nije racionalan", poručili su na skupu.

Ugostitelji su poručili i da će nakon sjednice NKT-a donijeti doluku o daljim potezima.

„Nakon njihove odluke sastaćemo se i vidjećemo šta ćemo. Očekujemo razumijevanje. Vjerujem da ćemo donijeti ispravnu odluku kako za privredu tako za zdravstvo", poručeno je sa skupa.

Odgovor očekuju u najkarćem roku u suprotnom biće, kako kažu, prinuđeni da se ne pridržavaju propisanih mjera.

Pogledajte kako je na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

U dopisu koji su dostavili Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne boljesti (NKT) oni su poručila da neće poštovati mjeru Instituta za javno zdravlje (IJZ) o zatvaranju ugostiteljskih objekata. 

Podsjećamo da je Institut za javno zdravlje najavio da će ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju od 6. novembra, u ponoć, biti zatvoreni, kao i da će ta mjera trajati najmanje 14 dana.

 FOTOGALERIJA:

“Članovi udruženja iz čitave Crne Gore smatraju da nijesu krivci za novonastalu situaciju, već su poštovanjem mjera NKT-a u svojim objektima dali značajan doprinos suzbijanju epidemije virusa COVID 19. Naše argumente potvrđuje i zanemarljivo mali broj izrečenih prekršajnih naloga ugostiteljima zbog nepostupanja u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolest”, piše u zajedničkom saopštenju udruženja ugostitelja iz Podgorice, Tivta, Budve i Kotora.

Ugostitelji u dopisu naglašavaju da moraju imati isti tretman kao i ostale grane privrede.

“Ako ne i povoljniji zbog značaja turizma za državnu ekonomiju. Ipak, mjere NKT-a odnose se isključivo na ugostiteljstvo čime se ova grana privrede stavlja u diskriminatorski položaj u odnosu na sve druge, bez ikakvog osnova”, zaključuje se u dopisu.