Društvo

BEGIĆ: Predložene mjere u najboljem interesu građana

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Predložene mjere pažljivo su sagledavane i pažljivo smo vagali i sigurni smo da je sve predloženo u najboljem interesu crnogorskih građana i njihovog zdravlja, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić za RTCG.

Dr Senad Begić
Izvor: YouTube/Vlada Crne Gore

"Institut je apsolutno svjestan svih impikacija koje ove mjere mogu imati po cjelokupno društvo, ali ne trebamo zaboraviti dvije stvari - da su ove mjere ograničene na 14 dana, što znači da ako daju rezultate, nakon 14 dana će doći do postepenog popuštanja mjera, i da je primjena direktno uslovljena stepenom poštovanja onoga što smo preporučivali i na čemu smo insistirali prethodnih mjeseci", kazao je Begić.

On je ponovio da su danas izdali preporuku da se u određenim opštinama, prije svega Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju, dođe do značajnijeg pooštravanja protivepidemijskih mjera, koje, kako je naveo, u suštini podrazumijevaju zabranu rada ugostiteljskih objekata - restorana, kafana, kafeterija i hotelskih restorana, izuzev za goste hotela, navodi RTCG.

"Druga najbitnija protivepidemijska mjera je da je zabranjeno okupljanje u objektima stanovanja za sva lica koja nijesu članovi porodičnogt domaćinstva. To, u suštini, znači da su zabranjene su kućne posjete, sve sa ciljem smanjenja kontakata koje određene osobe ostvaruju izvan radnog prostora, odnosno izvan kontrolisanih uslova", naveo je Begić, zaključuje RTCG.