Društvo

OD PETKA STUPAJU NOVE MJERE: Zatvaranje Podgorice, Cetinja, Budve i Ulcinja

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

Prema novoj listi će tokom narednih 14 dana strože mjere važiti u više opština, piše CDM.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Eksponencijalni rast broja novooboljelih koji je stigao kao posljedica nepoštovanja mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, zahtijevao je da Institut za javno zdravlje ranije procijeni vrijednosti stopa kumulativne incidencije, navodi CDM.

Kako navode, Podgorica, Cetinje, Budva i Ulcinj prelaze u grupu tri, te će u tim opštinama biti zabranjen rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ, kao i okupljanje u stanovima i kućama osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

U grupu 2 prelaze Bar, Berane, Nikšić, Mojkovac, Kotor, Bijelo Polje, Pljevlja i Andrijevica. U tim opštinama će biti ograničen rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, a uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno je da za jednim stolom i u objektu i izvan njega budu najviše dvije osobe. Obavezno je i poštovanje razmaka od najmanje metar od stolice do stolice kada osobe sjede za stolovima i okrenute su leđima jedne drugima, ističe CDM.

Kako ističu u IJZ, metodologijom koja podrazumijeva “sistem semafora” predviđeno je da će stope incidencije i listu opština utvrđivati Institut na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-odnevnom periodu.

“Važno je istaći da je ostavljena metodološka mogućnost da se procjena vrši i ranije, posebno kada obolijevanje ukazuje na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, kao što je to trenutno i slučaj u Crnoj Gori. Ranija procjena vrijednosti stopa kumulativne incidencije uzela je u obzir sve slučajeve infekcije registrovane u periodu između 21. oktobra u ponoć, zaključno sa 3. novembrom u ponoć”, naglasili su.

S primjenom mjera će se započeti u petak, 6. novembra, u ponoć, a implementacija ne treba biti kraća od 14 dana.

“Kako bi se održao ritam praćenja situacije na terenu i pratio efekat implementacije mjera, Institut će nastaviti sa redovnim objavljivanjem 14-dnevnih opštinskih stopa incidencije subotom prije podne. Nova procjena će biti izvršena u subotu, 7. novembra, nakon čega ćemo obavijestiti javnost o daljim koracima. Koristimo priliku da naglasimo da Institut predlaže mjere koje su najboljem interesu crnogorskih građana i njihovog zdravlja. Izuzetno smo svjesni i ostalih implikacija koje mjere mogu imati po naše društvo, ali ne treba zaboraviti da je njihova primjena direktno uslovljena stepenom poštovanja onoga što su zvanične preporuke svih ovih mjeseci”, poručuju iz Instituta.

U opštinama, tj. lokalnim samoupravama, u kojima je 14-o dnevna stopa:

  1. Manja od 400 / 100.000 stanovnika:
    nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja
  2. Između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:
    Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
    Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;
    Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.
  3. Između 800 i 1.199 uz važeće mjere:
    Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
    Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.
  4. Veća od 1.200 uz važeće mjere:
    Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
    Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela
  5. Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva, zaključuje CDM.