Društvo

STIGLI RESPIRATORI OD NATO-a, očekujemo još medicinske opreme vrijedne POLA MILIONA EURA

Autor Gordana Bojanić

NATO uputio u Crnu Goru 20 respiratora vrijednosti 300.000 eura dok ostatak medicinske opreme u vrijednosti od 500.000 eura očekuje se narednih dana.

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

„U ime Ministarstva odbrane zahvaljujem se NATO na vrijednoj donaciji medicinske opreme u vrijednosti od 800.000 eura. Ovo je još jedan istinski dokaz podrške unutar Saveza koji djeluje u svim situacijama, uključujući i COVID pandemiju. Potvrda da se samo zajedništvom i podrškom svih partnera u NATO savezu možemo efikasno suprotstaviti izazovima sa kojima se današnji svijet suočava“, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general major Dragutin Dakić.

Na vrijednoj i značajnoj donaciji zahvalio je i šef Kriznog medicinskog tima doktor Abdić.

„Danas smo u prilici da primimo ovu vrijednu donaciju naših partnera i prijatelja iz NATO saveza. U pitanju je 20 respiratora vrijednosti 300.000 eura. U narednom periodu vrijedna medicinska oprema, takođe donacija NATO, biće do vrijednosti od 800.000 eura. Ta medicinska oprema biće distribuirana zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori po procjeni Kriznog medicinskog štaba, a shodno njihovim potrebama“, istakao je Abdić.

„Ono što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da zdravstveni sistem u Crnoj Gori raspolaže sa 310 respiratora, a sa ovih 20 ukupno će biti 330 respiratora u Crnoj Gori. Na jučerašnji dan mi imamo četiri pacijenta koja su zavisna od respiratora i 21 pacijenta, u ukupnom zdravstvenom sistemu, koji su na neinvazivnoj ventilaciji“, poručio je doktor Abdić.