Društvo

KAVARIĆ: DRAMATIČNA situacija u Podgorici, zdravstveni sistem opterećen, od sjutra ANTIGEN TESTOVI

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić poručio je da je trenutna epidemiološka situacija u glavnom gradu alarmatno ozbiljna i dramatična. On je istakao i da se u Podgorici od sjutra počinje sa upotrebom antigen testova, po indikaciji izabranog ljekara.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Kavarić je u "Hronici Podgorice" na Televiziji Crne Gore (TVCG) kazao da su kapaciteti zdravstvenog sistema opterećeni, te da se reorganizacija radi u hodu i pojačavaju ekipe Kovid ambulanti i centara.

"Opservacija je da kao građanstvo testiramo zdravstveni sistem na najmanje dobar način, iskušavanje našeg zdravstvenog sistema je na sceni. Što se god dogodi činjenjem ili nečinjenjem, dolazi poslije na objašnjenje zdravstvenom sistemu koji je tu da prevenira, liječi, rehabilituje, transportuje... Mi smo davno prešli cifre koje smo nekada projektovali kao najgori scenario i u odnosu na te cifre, sistem uredno funkcioniše", kazao je Kavarić.

Istakao je da se ne vidi da ni građani ni određeni subjekti mijenjaju svoje ponašanje, koliko god da je epidemija dramatična.

"Dramatična slika iz svijeta teško dopire do naših ljudi. Pritisak je na call centre u Podgorici i oostalim gradovima. Kada se u isto vrijeme pojavi određeni broj korisinka, dolazi do zagušenja", kazao je direktor podgoričkog Doma zdravlja i poručio da ostaje apel svima da bez prijeke potrebe ne dolaze u Dom zdravlja.

"Tačno se zna koja stanja hitno moraju da se tretiraju", naglasio je on.

Kavarić je saopštio da će u podgoričkim domovima zdravlja od sjutra početi sa upotrebom antigen testova.

"Testove koje smo dobili iskoristićemo na najracionalniji način, i da takvo testiranje omogućimo i u Golubovcima i Tuzima. Brzi testovi će umnogome pomoći ljekaru da donese odluku o daljem liječenju", naveo je on.

Istakao je da su antigen testovi sastavni dio dijagnostike.U Glavnom gradu, kako je kazao, trenutno je 2.000 aktivno pozitivnih osoba, koje se liječe u kućnim uslovima.

"To su ogromne obaveze u odnosu na njihovu rehabilitaciju, a pri tom njihovo stanje, na sreću, ne zahtijeva hospitalizaciju", rekao je on.lavnom gradu trenutno 2.000 aktivno pozitivnih osoba, koje se liječe u kućnim uslovima.