Društvo

USVOJENO: Računi za odvoz smeća u Podgorici veći 50 odsto, evo šta kaže opozicija

Autor Gordana Bojanić Izvor Pobjeda

Skupština Glavnog grada danas je usvojila novi Cijenovnik usluga sakupljanja i transporta komunalnog otpada, prema kojem će građani račune za odvoz smeća plaćati 50 odsto skuplje.

Izvor: MONDO

Iz vladajuće većine ocijenjeno je da su razlozi za donošenje novog cijenovnika sakupljanja i transporta komunalnog otpada ekonomski opravdani, dok su odbornici opozicionih partija bili saglasni da je takva odluka neprihvatljiva za građane u periodu ekonomske krize.

Sekretar za komunalne poslove Marko Rakočević je u svojstvu predlagača kazao da je odluka ekonomski opravdana, ističući da su se troškovi koji ulaze u obračun cijene povećali.

On je istakao da je nova odluka morala biti donešena zbog novog zakona o komunalnim djelatnostima, te da je elemente za formiranje cijene dao Zakon, a bliže cijene i metodologiju utvrdila je Vlada.

Odbornik Demokrata Janko Krstović kazao je da je protiv povećanja cijena.

“Ovim samo činimo uslugu zaposlenima u ovom preduzeću. Smatram da je to partijsko tijelo. U prošlogodišnjem izvještaju za plate je izdvojeno 4,3 miliona eura, iz toga se može zaključiti da to društvo ima 500 zaposlenih. To je veliki broj zaposlenih za ovoliki broj stanovnika u Podgorici. Problematičan je razlog donošenja ovog cjenovnika”, kazao je Krstović.

Odbornik SNP-a Bogdan Božović istakao je da nikakvo povećanje cijena nije prihvatljivo za građane.

“Odluka je neprihvatljiva za građane Podgorice, jer nema nijednog argumenta da se poveća cijena za 50 odsto. Šta se povećalo za 50 procenata u državi, je li to cijena goriva, plate, mobilni operateri, sve može samo da bude jeftinije sa novom tehnologijom. Građani nisu dobili nikakav benefit povećanjem broja posuda. Podržavam da treba da se odvaja otpad na suvu i mokru frakciju, ali to je za građane dodatan napor”, kazao je Božović.

Iz URE je ocijenjeno da je jedini razlog za povećanje cijena usluga odvoza komulanog otpada “neracionalno zapošljavanje u preduzećima Čistoća i Deponija, te da URA neće podržati ovu odluku, pogotovo ne u periodu ekonomske krize“.

Tagovi