Društvo

ISTRAŽIVANJE AGENCIJE DE FACTO: Dvije trećine građana želi građansku Crnu Goru

Autor Ana Božović Izvor MINA

Dvije trećine crnogorskih građana smatra da Crnu Goru treba definisati kao građansku državu, dok više od četvrtine vjeruje da je moguće da društveno-politički odnosi dovedu do nasilja, pokazalo je istraživanje agencije De Facto.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Istraživanje je sprovedeno za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT) od 16. septembra do 18. oktobra na uzorku od hiljadu ispitanika.

Prema istraživanju, 21,1 odsto je definisalo Crnu Goru kao državu crnogorskog naroda i drugih građana koji u njoj žive

„Crnu Goru bi 11,3 odsto okarakterisalo kao državu crnogorskog i srpskog naroda i drugih naroda koji u njoj žive, 2,4 odsto kao državu srpskog naroda i drugih građana koji u njoj žive, a 1,1 odsto nema stav prema ovom pitanju“, naveli su iz CDT-a.

Istraživanje je pokazalo da je da se u Crnoj Gori osjeća potpuno bezbjedno 77,2 odsto ispitanika, ali više od četvrtine vjeruje da je moguće da društveno-politički odnosi dovedu do nasilja.

Iz CDT-a su kazali da je zabrinutost najveća među Bošnjacima i Albancima.

„Među onima koji su se izjasnili da vjeruju u mogućnost nasilja je 45,1 odsto Bošnjaka, 41,5 odsto Albanaca, 30,5 odsto Muslimana 28,3 odsto Crnogoraca i 19,6 odsto Srba“, dodaje se u saopštenju.

Prema istraživanju, tri četvrtine ispitanika je ocijenilo međuetničke odnose u Crnoj Gori kao veoma dobre i uglavnom dobre, dok se skoro trećina nekada osjetila ugroženo zbog drugačijeg političkog mišljenja.

U Crnoj Gori većina ispitanika, njih 73,8 odsto, smatra sebe antifašistom, 12,8 odsto je navelo da se ne osjeća tako, dok se 13,4 odsto nije izjasnilo po tom pitanju.

Svaki peti ispitanik ne smatra da je Crna Gora učinila pravu stvar kada se izvinila za ratne zločine Hrvatskoj, a skoro četvrtina ispitanika ne smatra da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid.

„Svaki deseti ispitanik smatra da je opravdano oružjem braniti svoju vjeru, a sa tim nije saglasno njih 80,6 odsto, dok se 7,2 odsto nije izjasnilo po ovom pitanju“, kaže se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da je među onima koji bi opravdali nasilje je najveći broj pripradnika pravoslavne vjeroispovijesti, 19,3 odsto pripadnika Crnogorske pravoslavne crkve, 18,2 odsto Srpske pravoslavne crkve i 10,9 odsto je onih koji se izražavaju pravoslavnim bez navođenja pripadnosti određenoj crkvi.

„Nakon pravoslavaca, sa tim se najviše slažu pripadnici islamske vjeroispovijesti, dok ovakav stav nije zabilježen kod pripadnika katoličke vjeroispovijesti“, navodi se u saopštenju.

Građani u Crnoj Gori, 91,6 odsto, demokratski politički sistem je ocijenilo kao veoma dobar i dobar način upravljanja.

Prema istraživanju, 57,3 odsto kazalo da je zadovoljno načinom funkcionisanja demokratije u Crnoj Gori.

Nakon demokratskog, ispitanici najviše vrednuju ekspertski sistem upravljanja i njih 78,4 odsto smatra veoma dobrim i dobrim imati stručnjake koji bi donosili odluke prema tome što ocjenjuju kao najbolje za državu, a ne vladu.

Najslabije su ocijenjeni autoritarni i militaristički sistem, međutim dio ispitanika i ove oblike upravljanja visoko vrednuje, dok 16,1 odsto smatra da je u redu na određeno vrijeme suspendovati ljudska prava, ako to zahtijeva viši cilj.

Tagovi