Društvo

KO ĆE NA TRON MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE: Joanikije najozbiljniji kandidat za Amfilohijevo mjesto

Autor Ana Božović Izvor Kurir

Vladika budimljansko-nikšićki, koji je postavljen za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske, mogao bi da dođe na cetinjski tron. Pored njega, još dvojica vladika su u igri, piše Kurir

Izvor: MONDO

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je nakon sahrane mitropolita Amfilohija postavljen za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske, najozbiljniji je kandidat za narednog mitropolita, saznaje Kurir.

Hram pun bijelih i crvenih ruža

Hram pun bijelih i crvenih ruža Jutro nakon sahrane mitropolita Amfilohija, brojni građani i monaštvo bili su na njegovom grobu (kripti u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici), palili svijeće i ostavljali cvijeće. Nadgrobna ploča prekrivena je crvenim i bijelim ružama. Monahinje manastira Beška došle su da se poklone na grobu mitropolita, a uz kriptu, kako pišu mediji, bdi i svetogorski jeromonah Siluan, iz manastira Grigorijat, mitropolitov đak.

Sinod odlučuje

Po proceduri, Sinod SPC postavlja administratora, to jest onog ko upravlja mitropolijom do izbora novog vladike. Ovaj organ je i postavio vladiku Joanikija, a izbor njega ne čudi s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji je bio blizak Amfilohijev saradnik i koji je dobro upućen u život eparhije, a učestvovao je i u odbrani svetinja nakon donošenja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Na saboru SPC prvo se potvrđuje odluka o administratoru, a potom se ili mandat produžava postojećem administratoru ili se bira novi vladika (mitropolit).

"Vladika Joanikije važi za najozbiljnijeg kandidata za Amfilohijevog naslednika. Sveštenstvo i vjernici, inače, imaju visoko mišljenje o njemu", kaže izvor Kurira.

Vjerski analitičar Draško Đenović kaže da do izbora novog vladike i ne mora doći na prvom narednom saboru.

"Vjerujem da će sabor u doglednoj budućnosti vidjeti kako će to funkcionisati", kaže Đenović.

O imenovanju vladike Joanikija za administratora Đenović navodi:

"Logično je bilo da to bude Joanikije, on je episkop u Crnoj Gori i bio je blizak Amfilohijev saradnik. Najupućeniji je u dešavanja. Odmah nakon Amfilohijeve smrti je postavljen, odluku je donio Sinod, koji djeluje između dva sabora."

Ko je u igri

Iako vladika Joanikije važi za naslednika „trona na Cetinju“, po svoj prilici, u igri za novog mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske mogao bi da bude i vladika Teodosije, koji službuje trenutno na Kosovu, i vladika Kirilo Bojović, episkop SPC za Južnu i Srednju Ameriku.

Možda ce vas zanimati

Za izbor vladike potrebno je prisustvo dvije trećine svih arhijereja, a ukoliko ne dođe do jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje većina glasova. Ukoliko se dogodi da nema većine, glasa se između dvojice s najviše glasova, a ako dođe do toga da obojica kandidata imaju isti broj glasova, konačnu odluku donosi patrijarh.