Društvo

BEGIĆ: OŠTRIJE MJERE, NEMA DRUGOG NAČINA!

Autor Gordana Bojanić

Zamjenik direktora IJZ, epidemiolog Sead Begić saopštio da je jedini način da se zaustavi širenje virusa pooštravanje mjera.

Izvor: PR Centar, Dejan Spasojević

Begić je danas na konferenciji za mediji kazao da ne vidi izlaz iz ove situacije osim u pooštravanju mjera.

"To bi doživio kao lični poraz, prošlo je 9 mjeseci, mjere i preporuke su iste, ali mi za to vrijeme nismo shvatili neke osnovne stvari. Ako dođe do rasta oboljelih drugog načina nema. Imamo li šanse to da izbjegnemo, imamo, ali plašim se da smo zakasnili", kazao je Begić.

Na pitanje novinara da li su ljekari koji su ispratili tijelo mitropolita Amfilohija iz KCCG ne noseći maske, rizik za pacijente, Begić je kazao da shvata religijska uvjerenja ljudi, ali da zdravstveni radnici ne mogu sebi priuštiti određene luksuze.

"Od nas zavise životi ljudi o kojima brinemo. Treba biti kritičan i samokritičan, mislim da je moglo drugačije, prije svega zbog bezbjednosti pacijenata Kliničkog centra", rekao je Begić.

On je kazao da je Podgorica na ivici i da teško može izbjeći oštrije mjere pa i zatvaranje.

"Mislim da Podgroica teško može da izbjegne prelazak u grupu 3 i da kumulativna incidencija bude iznad 800. Sa brojevima od danas i subote i nedelje, Podgorica teško da može da izbjegne grupu tri i plašim se da ne probije i grupu od 1.200, što bi značilo i zatvaranje posle 22 sata", kazao je Begić.

On je pojasnio da se naredbe donose na preporuku Instituta, ali da praćenje situacije na terenu, kažnjavanje i kontrola pridržavanja mjera, ako se ne sprovode kako treba ne mogu dati dobre rezultate.

Kada je riječ o velikoj stopi smrtnosti u Crnoj Gori u odnosu na druge države,a koje imaju veći broj zaraženih, Begić je kazao da se sirove stope mortaliteta među državama ne mogu porediti.

"Struktura stanovništva je važna. Crna Gora je sa stopom letaliteta nisko na ljestvici. Vjerovatnoća da neko u starosnoj dobi do 40 godina premine od korone je ispod jedan odsto", kazao je Begić.

Direktor Opšte bolnice Bar, Dragoslav Tomanović, saopštio je da je da je u Crnoj Gori ukupno hospitalizovan 271 Kovid pacijent, te da je aktuelni virus potvrđen kod 75 zdravstvenih radnika.

Tomanović je kazao da kako broj zaraženih bude rastao tako će se povećavati i broj umrlih.