Društvo

POTRESAN SNIMAK AMFILOHIJA KOJI PLAČE IZ SVEG GLASA: U trenutku najveće tuge za vjernike, njegove riječi su ODZVANJALE

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Narod žali za odlaskom velikog mitropolita Amfilohija Radovića, ali njegove riječi i djela ostaće zauvijek upamćeni.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Alexander Andjelkovic

Narod Crne Gore, ali i šire, oprašta se od mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija koji se upokojio u petak ujutru od posljedica korona virusa, a danas se sahranjuje.

Preminuo je u Kliničkom centru u Podgorici, a bolničko osoblje je na dostojanstven način ispratilo Mitropolita.

Koliko narod tuguje za njegovim odlaskom, svjedoče i slike i snimci nepreglednih kolona ljudi koji su se od subote ujutru do kasno u noć opraštali od njega, a mnogi nisu krili suze.

O tome koliko je bio veliki čovjek i značajan za srpski narod govore njegova djela, a koliko je volio patrijarha Pavla svjedoči ovaj snimak, na kom je mitropolit plakao kao kiša.

Dok je saopštavao vijest o smrti patrijarha Pavla koji je bio njegov duhovni pastir i čije riječi i djela su ga vodile kroz život, nije krio tugu, a ovaj video je rastužio mnoge vjernike.

amfilohije plače
Izvor: YouTube/ Alexander Andjelkovic

Patrijarh Pavle (svjetovno ime Gojko Stojčević) rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji.

Na mjestu poglavara Srpske pravoslavne crkve proveo 19 godina, nakon što je izabran 1. decembra 1990. godine, kada je zamijenio bolesnog patrijarha Germana.

Na vanrednom zasijedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990, kojem je predsjedavao zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović, zamjenik tada oboljelog patrijarha Germana, biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem.

Kako nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova izbor je obavljen žrijebom na tzv. "apostolski način" tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha.

Tako je Pavle postao 44. poglavar SPC. Ustoličen 2. decembra 1990. U Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu od strane 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona. Patrijarh Pavle je tada istakao da mu je jedini program rada Jevanđelje.

Od 13. novembra 2007. patrijarh Pavle bio je na liječenju u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a 8. oktobra 2008. podnio je molbu Svetom arhijerejskom Saboru SPC da mu "zbog zdravstvenih razloga i nemoći" dozvoli da se povuče iz aktivne službe.

Molba patrijarha Pavla na Saboru SPC 11. novembra 2008. nije usvojena.