Društvo

OKLOPNA VOZILA "OSHKOSH" stigla u Crnu Goru, pogledajte (FOTO)

Autor Gordana Bojanić

U Crnu Goru stiglo je pet od ukupno 67 lakooklopnih vozila Oshkosh, sa kojima će biti opremljene dvije deklarisane pješadijske čete Vojske Crne Gore (VCG), saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Izvor: Vlada Crne Gore/S. Matić

Iz tog resora kazali su da će sljedeće sedmice, u okviru prve faze isporuke, stići još 15 tih vozila, a do 2023. godine ukupan broj. Ministar odbrane Predrag Bošković, na prezentaciji novih vozila u kasarani „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, rekao je da će ona obezbijediti manevarske, zaštitne sposobnosti, ali i sasvim drugačiju vatrenu moć pješadijskih jedinica.

„To će omogućiti da naše jedinice vježbaju, obučavaju se, a kasnije i učestvuju u misijama sa našim partnerima, ali sa svojim sredstvima, bez potrebe korišćenja logistike partnerskih zemalja.  To je nešto na čemu smo predano radili“, istakao je Bošković.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, zahvalio i svom timu.

„Srećan sam što nakon četiri godine u Ministarstvu smo iza sebe ostavili Vojsku koja je danas sposobnija i agilnija, a prije svega Vojsku koja je okrenuta prema Crnoj Gori i bez obzira na sve naše razlike spremna da sebe stavi u službu svakog građanina, što se pokazalo u raznim situacijama koje su Crnu Goru zadesile u prethodnom periodu“, naveo je Bošković.



Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke poručila da je Crna Gora nabavkom vozila utrla put i postala prva evropska zemlja koja će koristiti lakooklopna taktička vozila Oshkosh.

„U narednim mjesecima saveznice poput Slovenije, Belgije, Litvanije i UK pridružiće se Crnoj Gori i nabaviti ta lakooklopna taktička vozila, čime će se tim zemljama omogućiti da nesmetano sarađuju jedne sa drugima tokom multinacionalnih vježbi i zajedničkih misija u okviru NATO operacija“ istakla je ona.

Rajzing Rajnke dodala je da vozila predstavljaju veoma važnu investiciju u sposobnosti VCG i ukazuju na značajno postignuće na putu kontinuiranog napora u cilju njene modernizacije.

„SAD imaju privilegiju što na Crnu Goru mogu računati kao na prijatelja, partnera i saveznika. Mi smo uvijek uz narod Crne Gore, kako u ovim lijepim prilikama, tako i u teškim vremenima, kao što je trenutna zdravstvena kriza“, kazala je Rajzing Rajnke.

SAD će, kako je poručila, nepokolebljivo nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu ka Zapadu, čiji je ključni sastavni dio članstvo u NATO savezu.

Iz Ministarstva odbrane podsjetili su da su Crna Gora i SAD potpisale ugovor o nabavci lakooklopnih vozila u oktobru prošle godine, čija je vrijednost 36.165.105 dolara.