Društvo

PODGORIČKI NASTAVNIK MEĐU NAJBOLJIMA NA SVIJETU!

Autor Gordana Bojanić

Nastavnik Osnovne škole "Oktoih" Sava Kovačević dobitnik je nagrade za najboljeg nastavnika na svijetu!

Izvor: Sarvesh JagdiahRaj

Nagrada "Global Teacher Awards" dodjeljuje se prosvjetnim radnicima koji daju poseban doprinos svojoj profesiji kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. Među nastavnicima iz više od 70 zemalja svijeta, Kovačević je jedini iz Crne Gore dobio prestižno priznanje.

"Princip nagrade Global Teacher Award je takav da nastavnike nominuju kolege, nakon toga ustanova u kojoj su zaposleni potvrđuje nominaciju. Kandidati šalju realizovene inovativne projekte koje su imali priliku da implementiraju i na kraju se obavlja intervju", objašnjava Kovačević za MONDO i dodaje da je cijeli proces trajao duže od pola godina.

Njega je nominovalo 10 nastavnika iz Crne Gore i regiona, što je kako kaže, posebno priznaje za uloženi rad i trud.

"
Svaka nagrada sama po sebi znači, ali ista je velika odgovornost, a opet i veliki pečat u karijeri! Naći se među nastavnicima koji se ističu svojom praksom u svijetu je veoma veliko priznanje, a i jedno veliko iskustvo", kaže Kovačević.

Ovaj podgorički nastavnik je za svoju posvećenost radu i ranije osvojio brojne nagrade. Sava je dobitnik nagrade iz Fonda za kvalitet i talente, kao i priznanja regionalne asocijacije Najbolji nastavnici bivše Jugoslavije. Poznat je po specifičnom načinu rada, pa djeca na njegovim časovima mogu naučiti kako da naprave palačinke, opeglaju ili slože gaderobu i druge praktične vještine. On, kako kaže, u svom poslu uživa.

"Trudim se da svoju praksu obogaćujem i činim je drugačijim. To ne zavisi samo od nas nastavnika, već i od učenika kojima predajete! Mi smo ti koji prate i usmjeravaju učenje đaka i tu nastaje ljepota kada otkrijete koji je to najlakši način na koji će učenici samostalno učiti. Za mene su časovi je dan poseban vid uživanja u kojima sam usmjeren na to kako da učenici nauče, ali i da uživaju u tom procesu. Mislim da sam u svojoj praksi pokazao da je obrazovanje potrebno usmjeriti na razvoju vještina i vrijednosti kod djece i mladih i na taj način stvarati jake pojedince", zaključio je Kovačević.

Tagovi