Društvo

VEČERAS LEZITE NA DESNU STRANU, A RUKU STAVITE POD JASTUK: Noć pred Svetu Petku važno je da izgovorite OVE REČI

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Srpska pravoslavna crkva sutra praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Слуга Божији

Kult Svete Petke njeguje se vjekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Vjernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Prema narodnom vjerovanju i veče uoči sutrašnjeg praznika Svete Petke ima posebno značenje. Posle večere obično se ide na spavanje.

Obavezno se treba triput prekrstiti, pa izgovoriti molitvu: "Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedjeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bijede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sjutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sjutrašnji dan!"

Ovako se obično molio samo domaćin, a žene i djeca se samo triput prekrste. Posle molitve se spava.

Glava se uvijek tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvijek se leže na desnu stranu, jer se tako valja.

Gdje ima dece, soba se okadi tamjanom, da se djeca ne bi u snu plašila.

Tagovi

SPC