Društvo

MUGOŠA: Ide na bolje, u 18 opština se SMANJIO BROJ INFICIRANIH!

Autor Gordana Bojanić

Epidemiološka situacija U Crnoj Gori je bolja, podaci pokazuju da se u 18 opština smanjuje broj inficiranih, kazao je direktor Instituta za jvano zdravlje Boban Mugoša.

Izvor: PR Centar/Đorđe Cmiljanić

On je istakao da tek za nekoliko dana možemo da govorimo da imamo trend koji pokazuje pad.

" U Crnoj Gori je trenutno 240 pacjenta u bolnicama, 26 je životno ugroženo, dva su na respiratorima", kazao je dr Sreten Kavarić.

"Eksperti iz Švedske i danse su posjetili naše covid bolnice, dali su nam određene sugestije za upotrebu antibiotiuka i kortikosteroida, kao i kiseonika. To su novi inovativni sistemi rada koji oni koriste i koji će uskoro biti u Crnoj Gori", kazao je Kavarić i zamolio građane da pomognu tako što će poštovati mjere.

Možda ce vas zanimati

Mugoša je kazao da je Crna Gora, ali čitava Evropa u problemu kada je riječ o testiranju.

"Kasne testovi, imamo problema sa plastikom, kapaciteti IJZ su podignuti za 12 puta. SZO predlaže brze testove, mi smo danas distribuirali 20.000 testova i obučili ljude za rad sa tim testovima", kazao je Mugoša i dodao da će IJZ nastaviti da testira maksimalnim kapacitetom iako resuri, kako je rekao, imaju svoje limite.

"Što se tiče kapaciteta, ubijeđen sam da je država uradila koliko je mogla. Molim da poštovanjem mjera očuvamo zdravstveni sistem i ne testiramo kapacitete", naveo je Mugoša i dodao da su zdravstveni radnici mjesecima isrpljeni i da rade dnevno i po deset sati.

"U Sloveniji imate zaključavanje zemlje, mi se trudimo da to tako ne bude kod nas. I uspjeli smo, nisu nam prebukirane bolnice, broj zaraženih je u padu", kazao je Mugoša.

On je kazao da sistem "Semafor" ostaje na snazi.

"Kada je riječ o djeci i školama, imamo 97 djece koja su bila pozitivna. Škola je bezbjedno mjesto", kazao je Mugoša.

On je kazao da Crna Gora ima najveću stopu hospitalizacije u regionu što je pokazatelj da su u bolnicama svi oni kojima je bolničko liječenje potrebno. Mugoša je odgovarajući na pitanje o smrtnosti od korona virusa u kućnim uslovima, kazao da je mali broj onih koji umru kod kuće.

"Dešava se, ali ne zato što su bolnički kapaciteti popunjeni, već zato što se ne javljaju. Vjerujem da naši ljekari vrše dobru procjenu o tome ko treba da se liječi kod kuće a ko je za bolnicu", kazao je Mugoša.

Kavarić je kazao da je KCCG radio za hitne pacijente, ali da 30 hiljada pregleda treba nadokanditi.

"Poliklinika radi od jutros, ali odziv je nikakav, ispod 5 odsto zakazanih je jutros došlo na pregled", kazao je Kavarić i podsjetio da su za građane opet dostupni specijalistički pregledi.

Govoreći o radu ljekara u privatnim ordinacijama, Kavarić je rekao da je na dan kada je odlučeno da se prekinu specijalistički pregledi prvi put u KCCG bilo 6 hiljada ljudi.

"To je ogroman broj, pa mnogi pacijenti žele na nekom drugom mjestu da obave preglede", kazao je Kavarić.