Društvo

PODGORIČKI MARATON 2020: Dobar ili pogrešan potez za održavanje usljed epidemiološke situacije?

Autor Jovana Raičević

Tradicionalni Podgorički maraton ove godine održaće se u izmijenjenom terminu, kao i pod uslovima nove organizacije.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

“27.Podgorički maraton-2020” ove godine održaće se 1.novembra uz tehničku organizaciju ATK”Podgorički maraton” , a uz podršku  Atletskog Saveza Crne Gore. Događaj je prvobitno bio planiran za 8.novembar.

Međutim, da li je ovo baš najpogodniji trenutak za održavanje maratona usred epidemiološke situacije koja je najviše pogodila upravo Podgoricu?

Nakon što je objavljena informacija o odlaganju  prvog izdanja trkačke manifestacije "Podgorica Millenium Run" čiji je pokrovitelj Glavni grad Podgorica, da će se umjesto ovog vikenda održati naredne godine zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazi naša zemlja, nedugo zatim objavljena je informacija da će maratona biti, ali pod drugačijim uslovima i pomoću drugih organizatora.

Naime, kompletna manifestacija biće održana u Bulevaru “Crnogorskih Serdara “(lokcija gdje se nekad nalazio bivši hotel City) na kružnoj stazi od 1km ,na kojoj se tradicionalno svake godine održava i Ultramaraton Montenegro na 50km.

Organizcijom manifestacije je predvidjeno da se održe trke na 5km,10km, polumataton 21km i maraton 42.195km kao nacionalni šampionat Crne Gore u trkama na cesti-putu.

Satnicom takmičenja predvidjeno je da se u 09:00 časova održi trka na 5km,a u10:00 časova trka na 10km i 11:00 časova .U isto vrijeme se predvidja i trka na 21km i 42.195km.

Ipak, na društvenim mrežama pojavila su se nagađanja oko same orgnizacije, te i da su prema nezvaničnim tvrdnjama prekršene odredbe Zakona o sportu, kao i sama odluka o izboru ovogodišnjeg organizatora manifestacije. Sporna tačka manifestacije su, prema nezvaničnim saznanjima, sredstva koja su dodijeljeni NVO organizaciji koja, prema njihovim riječima "nema veze sa maratonom".

Sa druge strane iz Glavnog grada ocijenjeno je da je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica raspisao konkurs za izbor organizatora međunarodnog atletskog maratona, te da sa tim u vezi nije bilo nikakve greške i da je organizator zakonski regularno izabran nakon raspisanog konkursa.