Društvo

Biciklo kao najbolji saveznik u prevenciji korone, SVE BOLJI USLOVI ZA BICIKLISTE U PODGORICI!

Autor Adela Mulić

Glavni grad je u proteklih nekoliko godina intenzivno radio na razvoju biciklističke infrastrukture, kao podršku alternativnim vidovima transporta, rekreativcima i ljubiteljima biciklizma. Podgorica je dobila nova parking mjesta i to na 10 lokacija.

Izvor: MONDO/Adela Mulić

 Tokom aktuelne pandemije, biciklo je prema tvrdnji stanovnika Podgorice, doživjelo pravi procvat. Otvaranje novih parking mjesta za bicikla predstavlja još veći podstrek da ljudi umjesto automobila češće voze biciklo i time bolje rekreiraju sebe a onda i sačuvaju svoje zdravlje.

Koristi upotrebe bicikla za prevoz su nedaleko poznate. Dobija se više prostora,smanjuje zagađenje vazduha, čuva zdravlje i povećava bezbjednost u saobraćaju.

Popričali smo sa građanima Podgorice šta misle o dobijanju novih parking mjesta i uslovima za vožnju bicikla u glavnom gradu.

"Vožnja biciklom je pravo jedno uživanje danas, pogotovo jer je najbolji saveznik u prevenciji korone i suzbijanju depresije. Drago mi je da čujem da dobijamo nova parking mjesta, sad više nema žalbi kako se ne može naći mjesto", kazala je sagovornica Monda.

Biciklizam i pješačenje su ekonomičniji i zdraviji, dok razvojem alternativnih vidova transporta Glavni grad nastoji da očuva životnu sredinu, kao i da motiviše građane da se okrenu zdravim stilovima života.

"Lijep je osjećaj kad znate da je dosta toga uređeno za nas bicikliste. Svjedoci smo i da su gužve na našim ulicama sve veće tako da bi ovo bio spoj lijepog i korisnog. Značajan broj mjesta u glavnom gradu na kojima bi mogli da ostavljamo svoja bicikla, adekatnim korakom", rekla nam je sagovornica Monda.

Parkiranje bicikala biće omogućeno na sledećim lokacijama: OŠ "Pavle Rovinski" OŠ "Dragiša Ivanović" Trim staza na Tuškom putu, Zgrada Limenke, Trg Argentine, bul.Sv Petra Cetinjskog, Tržni centar City Mall, ul. Marka Radovića 20, Citz kvart - ul. Vojvode Maša Đurovića i Tuški put - ul. 4 jula.