Društvo

AKCIJA SPAŠAVANJA UKRAJINSKIH DRŽAVLJANA: Spašeni u međunarodnim vodama južno od Ulcinja!

Autor Adela Mulić

Pomorsko operativni centar, je danas u 09:00 časova primio informaciju od strane Sektora granične policije Regionalni centar Jug iz Bara, da se na 13NM južno od uvale Valdanos nalaze u malom gumenom čamcu dva ukrajinska državljanina, kojim je potrebna hitna evakuacija.

Izvor: Uprava pomorske sigurnosti

Operateri na POC, Krgović i Nikočević su odmah detektovali malo plovilo putem VTMIS radarskog sistema, i angažovali dva brza plovila SAR-1 (Koković i Karađuzović) i SAR-5 (Asović i Begović), koja su formilara liniju pretrage morskog prostora, zajedno sa čamcem SGP Bar, i uputili se van teritorijalnog mora Crne Gore, u medjunarodne vode, saopšteno je  iz, Uprave pomorske sigurnosti.

Poslije sat vremena pretrage čamac SAR-5, je prema instrukcijama dobijenih od strane SGP- Bar, uočio mali gumeni čamac dužine 3 metra sa dvije osobe na njemu.

Ukrajinski državljani su bili iscrpljeni od dužeg boravka i plutanja na moru, te prodora vode sa kojim su se borili cijelo vrijeme.

Nakon ukrcaja na čamac SAR-1, pružena im je prva medicinska pomoć i odmah, i sva plovila koja su učestvovala u akciji, su se uputila ka luci Bar, gdje su predati nadležnim organima radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su se našli sa malim plovillom, van dozvoljenog područja plovidbe, a samim tim i ugrozili svoje živote.

VIDEO: