Društvo

KOR: Ugroženo zdravlja građana okupljenih na Sinjajevini

Autor Ana Božović Izvor MINA

Zdravlje građana okupljenih na Sinjajevini, koji brane državni i interes naroda, ugroženo je zbog nepovoljnih meteoroloških uslova, saopštili su iz Koalicije za održivi razvoj (KOR) i pozvali nadležne da odustanu od najavljene vojne vježbe na toj planini.

Sinjajevina
Izvor: Ministarstvo odbrane

Iz KOR-a su poručili da će, u slučaju obolijevanja ljudi, od kojih neki spadaju u rizične i osjetljive grupe, tražiti odgovornost svih koji su zloupotrebom nadležnosti ili nečinjenjem doveli do krizne situacije.

Kako su naveli, nedopustivo je insistiranje na iscrpljivanju građana koji koriste Ustavom, nacionalnim i međunarodnim zakonodavstvom garantovana prava za učešće u procesu odluka koje se tiču životne sredine.

„Osuđujemo takvu nehumanu taktiku nadležnih, jer je očigledno da se radi o sistemskom pritisku čiji je cilj ponižavanje javnosti“, poručili su iz KOR-a.



Oni su pozvali nadležne da odustanu od najavljene vojne vježbe na Sinjajevini, za šta, kako su naveli, postoje opravdani razlozi.

Time bi se, smatraju u KOR-u, stvorili preduslovi da se okupljani ljudi vrate svojim životima i sačuva njihovo i zdravlje njihovih porodica.

„Koje danima brinu, jer zbog nepokrivenosti signalom mobilne telefonije i nemaju mogućnost da komuniciraju na uobičajen način“, dodaje se u saopštenju.

U KOR-u se nadaju da će, kako su naveli, prevladati javni interes i zdrav razum.

„I da institucije sistema, za koje trenutno odgovornost imaju i odlazeća i nova vlast, neće dozvoliti da se situacije otme kontroli i da dođe do neželjenih posledica“, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi