Društvo

PODGORICA "u kandžama" koronavirusa

Autor Jovana Raičević

Glavni grad Podgorica nalazi se u samom žarištu epidemije koronavirusa. Broj zaraženih svakog dana je sve veći, a većina građana izgleda nije svjesna ozbiljnosti situacije.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Pandemija izazvana covidom-19 koja je pogodila i praktično "bacila na koljena" kompletnu svjestku zdrastvenu, društvenu i ekonomsku zajednicu, nije zaobišla ni našu zemlju, a po svemu sudeći kraj joj se ne nazire.

Epidemiolozi, doktori, stručnjaci i eksperti mjesecima unazad apeluju isto: maska, distanca, redovno pranje ruku. Ova godina po mnogo čemu već je istorijska i jedna od najturbulentnijih ikada, a ove riječi definitvno odzavanjaju širom svijeta. Ali, ono što je očigledno i vrlo svojstveno balkanskom mentalitetu jeste odupiranje od svakog oblika "prisile" pa makar to značilo i borba protiv nemilosrdnog virusa.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije u Crnoj Gori novim koronavirusom iznosi 15.427, što nimalo nije naivna cifra jer tendencija da naša zemlja stigne do duplo većeg broja zaraženih alarmantno raste.

Posebno je pogođena Podgorica, i već danima se spekuliše o uvođenju rigoroznih mjera kako bi se spriječilo dalje širenje virusa. Podsjetimo, Glavni grad do sada bilježi 1638 registrovanih slučajeva zaraze.

Građani su duboko podijeljeni kako po pitanju samog postojanja virusa tako i po pitanju eventualnih uvođenja "restrikcija". Da li je nedostatak discipline problem ili olako shvatanje čitave situacije ostaje da se vidi, međutim jedno je sigurno - Podgorici prijeti tzv. "povratak" u mart i ponovno "zaključavanje" grada. Uz to veoma je izvjesno i uvođenje policijskog časa. Usljed takvih okolnosti Glavni grad se nalazi na raskršću između katastrofalnog rasta broja zaraženih, minimalnih zdravstvenih kapaciteta da adekvatno odgovori na trenutno stanje i sociološko-ekonomskog loma.

PG MJERE
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša najavio je da postoje velike šanse da će u Podgorici doći do zatvaranja ugostiteljskih objekata i škola, nakon što IJZCG dobije rezultate preostalih uzoraka iz Njemačke.

Kratki podsjetnik

Virus H1N1, poznatiji kao svinjski ili meksički grip je bio registrovan u 74 zemlje sa 27.737 slučajeva oboljelih, uključujući 141 smrtni slučaj. Poređenja radi, koronavirusom u svijetu trenutno je zaraženo 39.7 miliona ljudi, a broj srtnih slučajeva iznosi 1.11 milion.

Međutim, ono što epidemiološku situaciju Podgorice (kao i cijele države) čini dodatno komplikovanijom jeste ekonomski aspekt. On se u ovom momentu nalazi na ivici sunovrata:

"Meni je ovo jedini prihod koji imam, od kojeg izdržavam svoju porodicu. Plašim se od zatvaranja Podgorice, jer novi talas mjera za mene i moj lokal bi značio i ključ u bravu do daljnjeg" - kazao je vlasnik jednog kafića u Podgorici koji nije želio da otkriva svoj identitet.

Ugostitelji predstavljaju samo dio stanovništva koji potencijalno može biti pogođen uvođenjem novih/starih mjera. Poslodavci iz raznih oblasti se takođe nalaze u neugodnoj situaciji, u stalnom raskolu između javnog zdravlja koje je defakto ugroženo i prihodovanja za život.

Mnogi smatraju da je Podgorica sada "na testu". Disciplinovanjem, odgovornošću i ujedinjenjem kao na početku epidemije, za kratko vrijeme bi se mogao ostvariti uspjeh odnosno značajno bi se smanjio broj oboljelih. Kako bi Glavni grad što prije izašao iz krize, potrebno je jedinstvo svih građana, striktno poštovanje propisanih mjera, kao i međusobno poštovanje i solidarnost. Samo na taj način grad Podgorica moći će što prije da se izvuče iz "kandži" koronavirusa.