Društvo

CETINJANI traže spomenik KRSTU ZRNOVOM POPOVIĆU

Autori Gordana Bojanić Cetinjski list

Grupa građana predala je predsjednici Skupštine Cetinja Maji Ćetković građansku inicijativu za podizanje spomenika istorijskom velikanu crnogorskom brigadiru (generalu) Krstu Zrnovom Popoviću u Grahovskoj ulici na Cetinju.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

U inicijativi koju je, kako navode, potpisalo 638 građana Cetinja, stoji da “građani Prijestonice, svojim potpisima traže i zahtijevaju, na osnovu istorijskih zasluga za slobodu, državni suverenitet međunarodno priznate države Crne Gore, da se jednoj od najznamenitijih ličnosti naše prošlosti, istorijskom velikanu, brigadiru (generalu), Krstu Zrnovom Popoviću, vojničkom vođi Božićnog ustanka „Za pravo, čast i slobodu Crne Gore“ iz 1918. godine, kao oružanom odgovoru na prisajediniteljske i likvidatorske odluke Podgoričke skupštine kojima je antiustavno, nelegitimno i nasiljem uništena hiljadugodišnja državnost Crne Gore i naša zemlja bespravno i na sramotu i stid civilizovanog čovječanstva prisajedinjena ondašnjoj Kraljevini Srbiji, neodložno podigne dostojanstven spomenik u Prijestonici Cetinje, na lokalitetu Grahovska ulica(kružni tok kod autobuske stanice).

“Ovim svojim velikodušnim aktom dobre volje, rodoljublja i dostojanstva, tražimo da se neodložno i odmah, bez odlaganja, pristupi realizaciji ove opravdane i utemeljene građanske inicijative, kako bi se sadašnje i buduće generacije na primjerima ovakih istorijskih ličnosti učile ljubavi i odanosti svojoj jedinoj domovini, državi Crnoj Gori”, poručuje grupa građana.

U obrazloženju inicijative, osim biografije te istorijskih činjenica vezanih za Krsta Zrnova Popovića navodi se i da je zadatak države Crne Gore i crnogorske društvene zajednice bio da izvrši i formalno – pravnu i političku rehabilitaciju ove istorijske nepravedno oklevetane ličnosti.

“Kako je to do danas izostalo, njegovu punu istinosnu rehabilitaciju izvršila je nauka utvrđivanjem jedino moguće, naučne istine o ovoj istorijskoj ličnosti. Iz tih razloga, mi potpisnici ovog dokumenta, tražimo ds se istorijska ličnost generala Krsta Zrnova Popovića vrednuje u jedinom mogućem patriotskom svijetlu i duhu i da mu se kao zaslužniku i heroju borbe za nezavisnu Crnu Goru i crnogorski narod oda dužno poštovanje izgradnjom adekvatnog i dostojanstvenog spomenika u njegovom i našem Cetinju, te da taj monument bude škola koja će naš negirani narod učiti istoriju uživo preko svojih zaslužnih velikana”, stoji u obrazloženju inicijative.

Tagovi