Društvo

KOR podnio krivičnu prijavu protiv ministra Boškovića

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Koalicija za održivi razvoj (KOR) podnijela je krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Predraga Boškovića, zbog, kako su naveli, kršenja Ustava Crne Gore pripremom više krivičnih djela iz oblasti zaštite životne sredine.

Sinjajevina
Izvor: Ministarstvo odbrane

Krivična prijava, Vrhovnom državnom tužilaštvu, podnijeta je protiv Boškovića koji je, kako su naveli, "šef kriminalne organizacije i nepoznatih osoba koji su pripadnici te organizacije".

Iz KOR-a su kazali da su prijavu podnijeli u skladu sa preambulom Ustava Crne Gore da je država odgovorna za čuvanje prirode, zdrave životne sredine i održivog razvoja.

U obrazloženju prijave se navodi, da će prema medijskim najavama, Vojska Crne Gore od 19. oktobra do 23. oktobra, u sklopu vojne vježbe izvesti više artiljerijskih gađanja minobacačima 82 milimetra (mm) i 120 mm.

„Prostor na Sinjajevini kao vježbovno-strelišni, određen je u suprotnosti sa ustavnim načelom, strateškim određenjem i propisima države Crne Gore“, dodaje su obrazloženju.

Iz KOR-a tvrde da nepoznate osobe koje su članovi organizovane kriminalne grupe, predstavljaju se kao vojnici, koji danima obilaze katune na Sinjajevini, presrijeću stočare i lokalno stanovništvo tjeraju ih sa svojih ognjišta i katuna.

Ministarstvo odbrane je, kako us kazali iz KOR-a, zvanično saopštilo da „nijesu tačne informacije koje prenose pojedini mediji da VCG svakodnevno upozorava stočare da se sklone sa Sinjajevine“.



Iz KOR-a su zatražili da utvrdi ko su osobe koje obilaze stočare.

„Jer mi ne vjerujemo da bi naša vojska bila protiv stočara, tjerala ih i uništavala njihove pašnjake, već sumnjamo da su to nepoznate osobe članovi OKG Predraga Boškovića, maskirani u vojnike, zbog čega sumnjamo da možda planiraju i teška krivična djela protiv života i tijela“ kazali su iz KOR-a.

Oni su kazali da je u suprotnosti sa voljom građana jasno izraženom peticijom, kao i preporukama međunarodnih partnera i činjenice da je Sinjajevina dijelom pod zaštitom UNESCO-a, Bošković istrajan u namjeri da naruši prirodni balans najvećeg pašnjaka na Balkanu.

„Posljedice ovog, bezumnog nauma, imaće i šire posljedice na eko sistem Crne Gore. Sinjajevina je poznata i po vrhovima na kojima se dugo otapaju snjegovi i obezbjeđuju vodu Tari i Morači i njihovim pritokama predstavljajući izvor zdrave i pitke vode“, poručili su iz KOR-a.