Društvo

STUDIRANJE U DOBA KORENE: PROFESORI SE ŽALE DA NEMA STUDENATA, dok se studentima ne dolazi zbog 30 minuta predavanja!

Autor Adela Mulić

Studiranje za vrijeme korone izazov je kako za profesore tako i za studente. Na fakultetima se poštuju sve mjere zaštite ali većina nije zadovoljna kvalitetom nastave. Predavanja traju kratko,oko pola sata. Što je po mišljenju studenata nedovoljno da gradivo savladaju.

Tehnički fakultet
Izvor: MONDO/Adela Mulić

Za vrijeme pandemije korone virusa studenti su jedan dio svojih predavanja imali putem "zoom" aplikacije, onlajn. Što je prema njihovim tvrdnjama dosta uticalo da na adekvatan način savladaju gradivo. Pogotovo se odnosi na studente koji u sklopu nastave imaju praktični rad, koji je tada bio nemoguć a njima vrlo neophodan. Sada kada je nastava ponovo počela da se održava javlja se drugi problem, a to je neprisutnost studenata na predavanjima.

Poseban problem za studente iz sujednih gradova predstavlja prevoz, koji nije baš uvijek redovan,dok realizacije same nastave je vrlo kratka, oko pola sata, što im nikako nije korisno.

"Jedan dio studenata su u samoizolaciji iz njima znanih razloga, i ne prate nastavu.Među ovim višim godinama najveći broj studenata na predavanjima je do 10", kazao je za Mondo jedan od profesora Tehničkog fakulteta.

Univerzitet Crne Gore
Izvor: MONDO/Adela Mulić


Jedan dio studenata je u strahu prvenstveno zbog zdravlja, i naglašavaju da će ova godina biti posebno teška za njih.

"Skraćena su nam predavanja, mnogo je drugačije i teško. Pogotovo je problem kod labaratorijskih vježbi jer one znaju i potrebno je da dosta dugo traju, dok su sada skraćene i to nam je problem," kazala je studentkinja Građevinskog fakulteta.