Društvo

EU nam donirala zaštitnu medicinsku opremu

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Evropska unija (EU) donirala je Crnoj Gori 25 hiljada maski i 15 hiljada jednokratnih hirurških odijela neophodnih za nastavak borbe protiv koronavirusa.

Izvor: Tanjug, Ross D. Franklin/AP

Iz EU Info centra kazali su da je pomoć dodijeljena iz zajedničke evropske rezerve medicinske opreme - rescEU, koja je formirana kao posebna komponenta Mehanizma EU za civilnu zaštitu, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Pored Crne Gore, opremu je dobila i Sjeverna Makedonije, a njen prevoz omogućila je Njemačka.

Komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič kazao je da rezerva rescEU i Mehanizam EU za civilnu zaštitu nastavljaju da dokazuju svoju vrijednost u pružanju pomoći onima kojima je potrebna.

„Lična zaštitna oprema ostaje neophodna sve dok se borimo protiv koronavirusa. Zahvaljujem Nemačkoj što su nabavili i prevezli ovu seriju rescEU opreme“, rekao je Lenarčič.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić, rekao je da je zahvalan za doniranu opremu.

„Ova donacija je još jedna potvrda partnerskog odnosa Crne Gore i Evropske unije. Svaka donacija i nova isporuka čine Crnu Goru snažnijom u kontinuiranom odgovoru na ovaj izazov“, istakao je Mulić.

EU je od početka epidemije koronavirusa Crnoj Gori donirala 100 bolničkih respiratora, deset savremenih rendgenskih uređaja i skoro dva miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću.