Društvo

PISALI DELEGACIJI EU I MO: Spriječiti vojnu vježbu na Sinjajevini

Autor Jovana Raičević

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu obratila se Delegaciji Evropske unije (EU) u Podgorici i Ministarstvu odbrane, zahtijevajući da bude odgođena vojna vježba koja je na tom lokalitetu zakazana od 19. do 23. oktobra.

Sinjajevina
Izvor: Ministarstvo odbrane

U obraćanju Ministarstvu odbrane, iz ove NVO kažu kako se nadaju da izaći u susret zahtjevima građana i spriječiti veliku štetu.

"Pozivamo Vas da organizujemo sastanak predstavnika Ministarstva odbrane i Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu i stočara, koji se protive ideji da se na najvećem balkanskom, a drugom po veličini evropskom pašnjaku, apsolutnom žarištu biodiverziteta Evrope i ekosistemu od beskrajno velikog značaja za planetu Zemlju, uspostavi vojni poligon", piše u dopisu ove NVO upućenom Ministarstvu odbrane.

U dopisu Delegaciji EU iz Građanske inicijative navode da su od ministra odbrane Predraga Boškovića zatražili da posluša njihov predlog barem i odgodi vojnu vježbu.

"Ovim putem Vas molimo da u ime Evropske unije urgirate kod Ministarstva odbrane da odlože vojnu vježbu koja je najavljena od ponedjeljka 19. do petka 23. oktobra na planini Sinjajevini, koja je inače prema prostornom planu ove godine trebala da bude proglašena za regionalni park prirode, za šta je u EU dala 194.631,29 eura", kazao je Aleksandar Milatović iz Građanske inicijative.

Razlog više za odgađanje vježbe je, navodi on, i peticija koju je Građanaska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu pokrenula sa međunarodnim partnerima Land Rights Now, ICCA Consortium, International Land Coalition i drugima, kojom se traži da EU uslovi ulazak Crne Gore u zajednicu evropskih naroda poništavanjem odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini.

"Takođe, podršku našoj borbi dali su Zeleni Evrope, šef parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta za Crnu Goru (POSP) Vladimir Bilčik sa kojim smo se sastali u februaru, kao i mandatar buduće Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i pobjednici izbora koji su u Crnoj Gori održani 30. avgusta. Stoga ne postoji nikakva urgentna potreba da se najavljena vježba održi dok traje formiranje nove vlade", navodi Milatović.

Pozivaju Delegaciju EU da spriječi izbijanje bilo kakvih tenzija, te da ne dozvole da se ignoriše volja građana koji su u više navrata iskazali protivljenje uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini.

KOR poziva na odbranu Sinjajevine

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt