Društvo

MIŠLJENJE ZAŠTITNIKA LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA: Tri ministarstva "kriva" , roditelji ostali bez septembarskih naknada

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo ekonomije nijesu donijeli akt kojim se roditelju/staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, kazao je Siniša Bjeković Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, pišu Vijestu.

Izvor: MONDO

To je ustanovio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda  kojem su se usmenim putem obraćali roditelji iskazujući nedoumice u vezi korišćenja plaćenog odsustva zbog odlaganja početka školske godine 2020/2021 za 1. oktobar 2020. godine.

"Iako je odlaganje školske godine 2020/2021 od strane Ministarstva prosvjete najavljeno sredinom avgusta 2020. godine, školski kalendar za 2020/2021 godinu objavljen je u Službenom listu Crne Gore br. 94/15 od 15.09.2020. godine, dakle mjesec dana nakon najavljenog odlaganja. Takođe je najavljeno u Informaciji Ministarstva prosvjete da dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primjenjivaće se ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu. Mjera kojom je roditeljima/starateljima bilo obezbjeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, prestala je da važi (1. juna 2020. godine), a 3.06.2020. godine, stupila je na snagu Naredba o proglašavanju prestanka epidemije. Međutim, u međuvremenu, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, 21.07.2020. godine, donijeta je i stupila na snagu Naredba Ministarstva zdravlja kojom je proglašena epidemija zarazne bolesti COVID 19. Zapaža se da na sajtu Vlade Crne Gore u dijelu na kojem se ažuriraju mjere koje su na snazi, a koje su u septembru poslednji put bile ažurirane 28. septembra, navedeno: "Prekida se obrazovno-vaspitni rad u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama kao i u predškolskim ustanovama. Tokom važenja mjere prekida obrazovno-vaspitnog rada u predškolskim ustanovama jednom od roditelja / staratelja / hranitelja / usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta predškolskog uzrasta obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u određenim djelatnostima", navodi se u zaključnim ocjenama Ombudsmana.

Dodaje se da je tokom trajanja odlaganja nastave (period 1. do 30. septembra 2020. godine) nije donijeta mjera o plaćenom odsustvu za roditelje/staratelje djece do 11 godina, navodi se u Vijestima.

"U svom izjašnjenju Ministarstvo prosvjete, ističe da nije nadležno za donošenje pomenute mjere, dok Ministarstvo zdravlja ističe da su u saznanju da je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Institutom za javno zdravlje donijelo navedenu odluku, koja bi trebalo da bude sadržana u Školskom kalendaru 2020/2021 godine, te da su u saznanju i za odluku Ministarstva ekonomije da subvencionira zarade ovih lica do početka školske godine. Napominjemo da je Ministarstvo prosvjete tražena izjašnjenja dostavilo, 15.09.2020. godine i 21.09.2020. godine, dok je Ministarstvo zdravlja svoje izjašnjenje dostavilo 18.09.2020. godine, zbog čega Zaštitnik nije mogao ranije reagovati. Zaštitnik zapaža da nadležna ministarstva nijesu preduzela potrebne aktivnosti te uspostavila međusobnu saradnju o ovom pitanju, te je izostalo donošenje odluke".

Bjeković je ocijenio da su Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo ekonomije, bili dužni da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi se stekli uslovi da roditelji/staratelji hranitelji i samohrani roditelji koriste najavljenu mogućnost.

"Umjesto toga, dovedeni u stanje neizvjesnosti i pravne nesigurnosti. Roditelji koji su se obraćali Zaštitniku nijesu mogli da iskoriste ovu najavljeno pravo - jer njihovi poslodavci nijesu odobrili iz razloga ne postojanja važećeg pravnog akta na koji bi se mogli pozvati. Zaštitnik ne ulazi u svrsishodnost i cjelishodnost ranije donijete mjere o plaćenom odsustvu, međutim, ako je ona bila donešena u uslovima manjeg epidemiološkog rizika, onda bi bilo logično i nužno da ista mjera bude primjenjena i sad, u cjelosti, u situaciji kada je mnogo veći epidemiološki rizik. Prema procjeni epidemiologa, reakcija u odnosu na obrazovni ciklus, zavisiće od epidemiološke situacije. U takvim uslovima, nije moguće promptno reagovati kod poslodavca, jer postoji procedura koja iziskuje podnošenja zahtjeva i donošenje odluke. Pri tome, ne sugerišući kako će da izgleda akt kojim se utvrđuje pravo roditelja/staratelja, nalazimo da bi bilo cjelishodno da se predvidi situacija u kojoj odluka o plaćenom odsustvu treba biti donijeta u najkraćem roku" - zaključuje on.

Tagovi