Društvo

Epidemiološka situacija na Cetinju IZUZETNO OZBILJNA

Autor Ana Božović Izvor MINA

Epidemiološka situacija na Cetinju izuzetno je ozbiljna, bez obzira na to što se bolje poštuju preporučene preventivne mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i Instituta za javno zdravlje (IJZ), ocijenio je Opštinski tim za zaštitu i spašavanje.

Izvor: Guliver/Getty images, Waradom Changyencham

Kako je saopšteno, na Cetinju su za prvih deset dana oktobra registrovana 92 oboljela od Covid-a 19, od čega od 5. do 11. oktobra 51 novozaraženi.

„U ovom periodu obavljena su 202 testiranja. Među testiranima bile su četiri trudnice i 34 djece. Dvije osobe su preminule“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su službenici Komunalne policije, Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje i Tržišne inspekcije kontrolisali 122 ugostiteljska objekta i 16 trgovina, dok je 440 građana upozoreno da poštuju mjere.

„Epidemiološka situacija u Prijestonici izuzetno je složena, sa više od 100 oboljelih i šest smrtnih slučajeva“, kazali su iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Kako su naveli, kovid timovi Doma zdravlja i epidemiolozi IJZ-a angažovani su u punom kapacitetu, kao i službenici Komunalne policije i OB Cetinje, kako bi se spriječilo dalje širenje koronavirusa i sačuvalo javno zdravlje.

„Mjere se posljednjih dana mnogo bolje poštuju u preduzećima, kao i na javnim površinama, ali je primjetno da građani i dalje ne poštuju mjere samoizolacije, te da se okupljaju suprotno izdatim preporukama“, navodi se u saopštenju.

Iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje apelovali su na građane, a posebno na mlade, da izbjegavaju organizaciju slava, rođendana, žurki i drugih događaja koji podrazumijevaju učešće većeg broja ljudi, jer tako sebe i druge izlažu nepotrebnom riziku.

„Već imamo slučajeve obolijevanja cijelih porodica, ali nažalost i smrtne slučajeve unutar jedne porodice za manje od 24 sata. Napominjemo da se sve propušteno može nadoknaditi, osim ljudskog života“, ističe se u saopštenju Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan sazvao je nakon sjednice tog tijela kolegijum gradonačelnika, na kojem je upoznao sekretare, direktore i rukovodioce gradskih sekretarijata, direkcija i službi sa epidemiološkom situacijom u gradu.

Kašćelan je predstavnike lokalne uprave upozorio da je situacija alarmantna i zatražio od njih da preduzmu sve mjere opreza kako bi sačuvali sopstveno i zdravlje zaposlenih, kao i građana sa kojima dolaze u kontakt.

On je podsjetio da su četiri zaposlena u Prijestonici inficirana koronavirusom i da je dio rukovodilaca i službenika u samoizolaciji.

Iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje naglasili su da mjere prevencije moraju da se poštuju, a posebno treba obezbijediti poštovanje fizičke distance, stalno nositi zaštitne maske i svesti sve socijalne kontakte na minimum.

„Period pred nama je izazovan, čeka nas dosta obaveza oko pripreme i usvajanja strateških dokumenata i budžeta. Ne smijemo dozvoliti da sistem stane, jer imamo odgovornost prema građanima, čije potrebe moraju u svakoj situaciji biti ključni prioritet“, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi