Društvo

Dogovoreno OBUSTAVLJANJE RADOVA na gradnji mHE Skrbuša na MJESEC DANA

Autor Ana Božović Izvor Vijesti Izvor Standard

Mještani Rečina dogovorili su sa koncesionarom "Hydro logistics" obustavljanje svih radova na gradnji male hidroelektrane Skrbuša na mjesec dana, pišu Vijesti

Izvor: Youtube/screenshot/ Vuk Vujisic

Vlasnici imanja i aktivisti blokirali su jutros put prema mašinskom postrojenju mini hidroelektrane Skrbuša kako bi spriječili da do gradilišta stignu predstavnici koncesionara i izvođača radova mHE.

Vasilije Ivanović, jedan od Rečinjana koji je protiv gradnje mHE, kazao je da će prestati i blokade, ali da će mještani posmatrati situaciju na terenu, pišu Vijesti.

Danas je došlo do rasprave između vlasnika imanja u Rečinama, koji su za, odnosno protiv gradnje mHE, a predstavnici obje grupe mještana su se na poziv izvršnog direktora "Hydro logistics" Slavena Burzanovića tada udaljili sa mjesta protesta kako bi razgovarali.

Aktivista Denis Mekić je ranije danas kazao da će blokirati put dok nadležne inspekcije na dođu na teren i obustave radove

"Ovdje smo zbog prava na zdravu zivornu sredinu, vodu... Mi kao građani, kao nosioci suveriniteta branimo ovdje ono što ja naša najveća svetinja. Mi kao građani branimo Ustav i zakon", kazao je Mekić u ime okupljenih aktivista.

 Na Skrbuši je bio zakazan skup vlasnika imanja u Rečinama koji se ne protive gradnji mHE. Planirano je da sa njima budu i predstavnici koncesionara.

NVO Euromost pozvala je investitore koji, kako navode, napadaju rijeke na sjeveru, da se odmah povuku sa sjevera i ne izazivaju sukobe, jer će im, kako dodaju, na svaku prvokaciju biti odgovoreno.

“Očigledno današnji pokušaji okupljanja investitora u Račinama sa svojim plaćenicima, je pokušaj izazivanja incidenata koji mogu izazvati nesagledive posljedice i po živote ljudi. Zato pozivamo nadležne institucije, da obezbijede sve skupove građana i ekoloških aktivista u Račinama kod Kolašina, gdje građani i ekološki aktivisti brane ovu rijeku od uništavanja, shodno Ustavu Crne Gore”, poručuju iz NVO Euromost.

Pozivaju i sve investitore koji, kako kažu, napadaju rijeke na sjeveru, da se odmah povuku sa svih rijeka na sjeveru Crne Gore i ne izazivaju sukobe.

“Takođe im šaljemo jasnu poruku da više ni jednu rijeku neće moći dobiti na sjeveru i da se polako povuku sa sjevera i povuku svoju mehanizaciju. Poručujemo i sadašnjoj i budućoj Vladi Crne Gore, nemojte potcjenjivati nas na sjeveru, sjever će braniti svoje rijeke, šume, svoje mlade, svoje građane”, poručuju iz NVO Euromost.

Tagovi

mHE