Društvo

Na vojnom aerodromu PREDSTAVLJEN AVION BRAZILSKE PROIZVODNJE Embraer Super Tucano 29

Autor Ana Božović

Na vojnom aerodromu „Knjaz Danilo“ predstavljen je avion Embraer Super Tucano 29, koji je pogodan za osnovnu i naprednu obuku pilota, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Izvor: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa direktorom prodaje za razvoj brazilske kompanije Embraer, Eduardom Nunjesom i direktorom za upravljanje prodajom Simonon Džonsom, koji su boravili u posjeti Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore (VCG).

Izvor: Ministarstvo odbrane Crne Gore



Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, cilj posjete predstavnika kompanije Embraer bila je prezentacija karakteristika aviona tipa A-29 Super Tucano, brazilske proizvodnje.

„Embraer A-29 Super Tucano pogodan je za osnovnu i naprednu obuku pilota, kao podršku kopnenim snagama, te zaštitu vazdušnog prostora“, rekli su iz Ministarstva.

Izvor: Ministarstvo odbrane Crne Gore



Bošković je poručio da bi se nabavkom takvih letjelica značajno podigle sposobnosti VCG.

On je kazao da se nada da će Ministarstvo odbrane ostati posvećeno razvoju sposobnosti VCG, u cilju daljeg unapređenja njene osnovne misije odbrane, kao i da doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti.



Bošković je informisao predstavnike kompanije o dosadašnjem procesu modernizacije koje su Ministarstvo odbrane i VCG sproveli, izdvojivši nabavku tri helikoptera BELL 412 i jednog BELL 505, koji su dodatno ojačali i unaprijedili kapacitete i mogućnosti Vazduhoplovstva, a samim tim pospješili nivo bezbjednosti.

Izvor: Ministarstvo odbrane Crne Gore



On je istakao da je modernizacija vazduhoplovnih snaga prioritet i u narednom periodu i da se nada da će Ministarstvo u tome istrajati.

„U cilju prezentacije performansi aviona piloti kompanije Embraer i dva pilota Vazduhoplovstva VCG učestvovali su u letu aviona na vojnom aerodromu“, dodaje se u saopštenju.