Društvo

VRHOVNI SUD SAOPŠTIO: Medenica NEMA USLOV za penziju

Autor Gordana Bojanić Izvor Dan

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju stekla uslove za odlazak u starosnu penziju, ali ona to pravo neće iskoristiti, piše Dan.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz Vrhovnog suda su na pitanje da li je shodno zakonskoj obavezi Opšta sjednica Vrhovnog suda obavijestila Sudski savjet da je Vesna Medenica, kao predsjednica i sudija, ispunila uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju iz člana 197 stav dva Zakona o PIO (15 godina staža osiguranja i više od 61 godinu i devet mjeseci života u 2020. godini), čime joj, shodno Ustavu Crne Gore, prestaje sudijska funkcija, a samim tim i funkcija predsjednika tog suda shodno Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, kazali da ona nije ispunila uslove za penziju.

"Predsjednica Vrhovnog suda još uvijek nije stekla uslove za starosnu penziju", kratko je Danu saopšteno iz Vrhovnog suda.

Iz Sudskog savjeta nijesu odgovarali na pitanje kakav je njihov stav što ih Opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore nije odmah obavijestila da Vesna Medenica ima ispunjen uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, čime joj po Ustavu Crne Gore prestaje sudijska funkcija, a time i funkcija predsjednika Vrhovnog suda.

Vesni Medenici inače teče treći mandat na čelu Vrhovnog suda, što je ranije izazvalo brojne reakcije.