Društvo

KORINA ANIMALS: Unaprijediti zakonodavno rješenje za ubijanje i mučenje životinja

Autor Ana Božović

U susret Svjetskom danu životinja 4. oktobra, tim Korina Animals je u Podgorici izveo performans pod nazivom „Za bolji Krivični zakonik – za bolji član 309‟

Izvor: PROMO/Korina Animals

Performans je izveden sa namjerom da se skrene pažnja Ministarstvu pravde i tužilaštvu, ali i svim građanima da je neophodno unaprijediti zakonodavno rješenje za krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa.

“Iako je zvaničan predlog radnoj grupi Ministarstva pravde za izmjenu i dopunu ovog člana predat još u februaru, kada je isti u načelu dobio pozitivno mišljenje, ona se od tada nije sastajala zbog aktuelne epidemiološke situacije, i nije poznato kada će se nastaviti dalji rad”, navode iz Korina Animals.

Tada je, kako podsjećaju, predloženo da nova krivična djela postanu uskraćivanje hrane i vode i drugoizlaganje životinje tegobnom stanju tokom dužeg vremena, napuštanje domaće životinje, kućnog ljubimca, uzgojene divlje životinje i drugih životinja koje se drže pod nadzorom, kao i obučavanje životinja za borbe, organizovanje ili finansiranje borbi životinja ili borbi između životinja i ljudi, i organizovanje ili učestvovanje u klađenju na ovakvim borbama.

“U prethodnom periodu, naročito tokom karantina, u zemlji je skočio stepen nasilja u porodici, koji naša organizacija, ali i druge organizacije koje se bave borbom protiv nasilja u porodici, nasilja nad ženama i djecom, povezuju sa nasiljom nad životinjama iz tih domaćinstava. I dalje je na nezavidnom nivou odaziv građana koji su svjedoci ovih krivičnih djela da nastupe u svojstvu svjedoka pred institucijama, što otežava posao policije i tužilaštva”, tvrde oni.

Međutim, kako dodaju, u odnosu na prošlu godinu kada je protest povodom Svjetskog dana životinja organizovan ispred Osnovnog državnog tužilaštva i Osnovnog suda u Podgorici, ne mogu konstatovati ni da je pravosudna praksa značajno unaprijeđena.

“Zbog toga se nadamo da će predložene izmjene člana 309 biti uzete u razmatranje kada se nastavi rad na Krivičnom zakoniku i da će što više relevantnih aktera raditi na oblikovanju novog zakonodavnog rješenja koje će moći da isprati realnost crnogorske svakodnevnice kada se govori o različitim načinima mučenja, ubijanja i zlostavljanja
životinja”, poručuju iz Korina Animals.

Tagovi